externe

Scandalul scurgerii de informatii secrete de la Pentagon: De ce a avut Jack Teixeira acces la informatii secrete la doar 21 de ani?

Cum este posibil ca un tanar de 21 de ani membru al unei forte de rezerva sa aiba acces la documente secrete ale SUA? Accesul la informatii secrete este de fapt mult mai comun decat ar parea, potrivit BBC.

Jack Teixeira, care a aparut in instanta vineri, avea sarcina de a se asigura ca reteaua de comunicatii a Garzii Aeriene a SUA functiona corect.

O descriere de pe site-ul web al Fortelor Aeriene ale SUA prezinta cerintele minime pentru postul sau. Acestea includ studiile liceale si o „investigatie de fond cu un singur scop”.

Expertii spun ca aceasta procedura de verificare este destul de cuprinzatoare, incluzand analizarea educationala a candidatului, istoricul financiar si relatiile, precum si interviuri cu persoane care ii cunosc.

Iar a avea acces la informatii la nivel inalt, chiar si la 21 de ani, nu este iesit din comun. Aproximativ jumatate dintre membrii aflati in serviciul activ al armatei americane au varsta de pana in 25 de ani, potrivit statisticilor Departamentului de Aparare.

„Este destul de obisnuit ca indivizii de varsta lui sa aiba acces la informatii clasificate”, spune Alexandria Seymour, un cercetator asociat la Programul Tehnologie si Securitate Nationala de la think tank-ul american Center for a New American Security.

In timp ce detaliile exacte ale postului lui Teixeira inca apar, este posibil ca munca lui sa fi necesitat acces la o gama larga de informatii.

Dan Lomas, lector in studii de informatii si securitate la Universitatea Brunel, spune ca mii de persoane din armata si serviciile de informatii din SUA au un nivel similar de acces.

„Face parte din acest demers de a obtine cat mai multe informatii pe care analistii le pot folosi”, spune el. „Si acest impuls inseamna ca poti oferi acces la informatii care ar putea fi scurse.”

Acest impuls a inceput in anii de dupa atacurile din 11 septembrie asupra New Yorkului si Washingtonului, spune el, cand lipsa schimbului de informatii intre agentiile guvernamentale americane a fost una dintre deficientele cheie identificate de anchetele guvernamentale.

Nu se stie cum ar fi putut Teixeira sa tipareasca documentele clasificate si sa le scoata pe furis dintr-o baza militara, fie electronic, fie pe hartie. Dar Lomas observa ca incalcarile anterioare de securitate – cum ar fi divulgarile lui Edward Snowden si Chelsea Manning – au demonstrat ca liniile directoare de securitate nu sunt intotdeauna respectate cu rigurozitate.

Mark Zaid, un avocat de securitate nationala, a declarat pentru BBC ca munca lui Teixeira i-ar fi oferit acces la Joint Worldwide Intelligence Communications System, sau JWICS, pe care l-a descris drept o „biblioteca de informatii” referitoare la informatiile americane.

Conform plangerii penale, exista un jurnal cu cel putin o parte din cautarile in retea ale lui Teixeira privind sistemele clasificate, care noteaza ca a cautat cuvantul „scurgere” in perioada in care documentele au atras atentia pentru prima data in stirile de saptamana trecuta.

Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, a anuntat joi o revizuire a accesului la informatii. In timpul unei conferinte de presa, el a spus ca „fiecare membru al serviciului american civil al Departamentului de Aparare si contractant cu acces la informatii clasificate are obligatia legala si morala solemna de a le proteja si de a raporta orice activitate sau comportament suspect”.

Insa comunitatea de informatii din SUA ar putea intra intr-o „perioada dificila” si ca noile restrictii vor limita schimbul de informatii intre agentii, spune Lomas.

„A avea restrictii mai mari asupra informatiilor inseamna mai mult o miscare catre un tip traditional de principii bazate pe strictul necesar”, spune el.

Kurt Volker, fost ambasador al SUA la NATO, spune ca factorii de decizie din SUA vor dori in continuare ca informatii sa ajunga la inalti oficiali. „Trebuie sa le distribui, dar trebuie sa o faci intr-un mod inteligent”, a spus el pentru BBC. „Trebuie sa fii mai inteligent si nu sa-l faci disponibil pentru toata lumea, permanent”.

Si in cele din urma, sistemul de informatii se bazeaza pe oamenii care gestioneaza datele. „Se ridica intrebari cu privire la modul in care instruim indivizii cu privire la modul de a gestiona informatiile clasificate”, spune Alexandra Seymour. „Dezvaluie lacune in sistem care vor fi analizate… dar exista si un nivel de incredere pe care il acorda acestor indivizi, ca ei sunt acolo din motivele potrivite.”

O depozitie scrisa furnizata de un agent FBI a afirmat ca Teixeira ar fi „semnat un acord de confidentialitate pe viata” pentru a-si asuma rolul si ca si-ar fi dat seama ca divulgarea de informatii clasificate l-ar putea duce la acuzatii penale, precum cele cu care se confrunta acum.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Accident in Sectorul 3 al Capitalei. Doua persoane au ajuns la spital dupa ce o masina s-a ciocnit cu un tramvai

Doua persoane au ajuns sambata la spital in urma unui accident in Sectorul 3 al…

8 minute ago

Un algerian disparut in anii 1990, gasit viu in pivnita unui vecin dupa 27 de ani

Un barbat din Algeria a fost gasit in viata in pivnita vecinului sau, dupa ce…

43 de minute ago

Protest in Peru dupa ce guvernul a asociat transsexualitatea cu o tulburare mintala

Membri ai unor grupuri LGBTQ au manifestat, vineri, in fata Ministerului Sanatatii din Peru, dupa…

3 ore ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

58 de minute ago

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata in apropiere de Sf.…

2 ore ago