Scantei intre Rusia si China. Un om de stiinta rus a fost arestat pentru spionaj in favoarea Chinei. Fiul lui: „A fost un ofiter FSB cu el peste tot, care a zburat cu el in China, interzicandu-i sa vorbeasca in limba engleza”

externe

Rusia a retinut un om de stiinta in Siberia, fiind suspectat de tradare de stat pentru ca ar fi colaborat cu serviciile de securitate din China, a anuntat vineri agentia de presa de stat TASS, citand autoritatile regionale si familia barbatului, informeaza Reuters.

Dmitri Kolker, doctor in fizica si matematica la Universitatea de Stat din Novosibirsk, al carui site web precizeaza ca este seful unui laborator de tehnologii optice cuantice, a fost retinut sub acuzatia de inalta tradare, a scris TASS, citand departamentul judiciar din Novosibirsk.

Kolker si tribunalul regional Sovetsky din Novosibirsk, unul dintre cele mai mari orase din Rusia, situat la aproximativ 2.800 km la est de Moscova, nu au raspuns imediat la solicitarile de comentarii trimise prin e-mail. Un avocat al lui Kolker nu a putut fi contactat.

O serie de oameni de stiinta rusi au fost arestati si acuzati de tradare in ultimii ani pentru ca ar fi transmis materiale sensibile unor straini. Criticii Kremlinului spun ca arestarile provin adesea din paranoia nefondata.

Tradarea de stat se pedepseste cu pana la 20 de ani de inchisoare.

TASS a citat familia lui Kolker spunand ca acesta a fost acuzat ca a colaborat cu serviciile de securitate chineze. Kolker a tinut anterior o prelegere la o conferinta internationala in China, iar acum a fost mutat la o inchisoare din Moscova, a declarat fiul sau, Maxim. Kolker a tinut prelegeri, inclusiv despre spectroscopia cu laser si imagistica cu laser, detectie si telemetrie (Lidar), la o universitate chineza.

„A fost un ofiter FSB cu el peste tot, care a zburat cu el in China, interzicandu-i sa vorbeasca in limba engleza si sa tina prelegerea in limba engleza”, a declarat Maxim Kolker.

Fiica lui Kolker a declarat ca omul de stiinta a fost diagnosticat cu cancer in stadiul patru, a relatat TASS.

„Au luat un om bolnav, care era practic pe moarte si se hranea printr-un tub in vena, de la un spital privat”, a precizat Maxim Kolker pentru Tayga.info.

Iata o imagine cu omul de stiinta punandu-i o intrebare lui Putin, in 2001.

Comentarii: