externe

Scantei si in Bosnia. UE anunta ca „situatia este mai ingrijoratoare ca oricand”: „Nu vom accepta spargerea si dezintegrarea Bosniei”

Situatia politica din Bosnia este ”mai ingrijoratoare ca oricand”, intr-un moment in care obiectivele secesioniste ale entitatii sarbe starnesc temeri privind o revenire la anii grei ai conflictului intercomunitar, a declarat duminica seful diplomatiei europene Josep Borrell, potrivit AFP, citata de Agerpres.

„Situatia din Bosnia este mai ingrijoratoare ca oricand. Nu a fost niciodata usor, insa acum tendintele centrifuge sunt cu adevarat foarte ingrijoratoare”, a spus el intr-o interventie la Conferinta de Securitate de la Munchen.

In ultimele luni, s-au amplificat tensiunile in aceasta tara formata din doua entitati – Republica Srpska (RS, sarba) si Federatia Croato-Musulmana -, unite printr-un stat central, in contextul inmultirii amenintarilor separatiste ale liderului politic al RS, Milorad Dodik.

Seful diplomatiei UE a facut apel „la responsabilitatea din partea liderilor politici din Bosnia pentru a se evita destramarea tarii”, cerandu-le „sa duca la capat reformele constitutionale si electorale necesare”.

„Nu vom accepta spargerea si dezintegrarea Bosniei”, a dat asigurari Borrell, in contextul in care aceste evolutii ingrijoratoare urmeaza sa fie pe ordinea de zi a unei reuniuni a ministrilor de externe din UE care va avea loc luni.

Milorad Dodik, reprezentantul sarbilor in presedintia tripartita a tarii, si-a intensificat in ultimele uni discursul separatist, dand impresia ca vrea sa paraseasca institutiile centrale ale acestei tari din Balcani cat mai repede posibil.

Declaratiile i-au atras sanctiuni din partea SUA.

La 10 decembrie, Parlamentul din Republica Srpska a dat termen de sase luni guvernului acestei entitati a sarbilor din Bosnia pentru a organiza legal iesirea din trei institutii comune cruciale ale statului central: armata, justitia si sistemul fiscal.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse palestiniene: Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta propunerea israeliana privind incetarea focului si eliberarea ostaticilor

Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta ultima propunere israeliana privind incetarea focului si…

32 de minute ago

Suedia, „la un nivel de teroare de patru din cinci”. 100.000 de vizitatori, la Malmo, pentru Eurovision

Suedia se pregateste pentru Eurovision cu masuri de securitate sporite. Tara se afla deja in…

49 de minute ago

Turist din Cluj, agresat de o soferita, la Constanta. Cei doi se sicanasera anterior in trafic – VIDEO

Un turist din Cluj a fost agresat de o femeie intr-o parcare din Constanta. Scandalul ar…

52 de minute ago

Lumina Sfanta este adusa de la Ierusalim si va fi trimisa eparhiilor din tara. La ora 19.00, aceasta va fi primita si la Catedrala Patriarhala

Sfanta Lumina va fi adusa de la Ierusalim, astazi, de Superiorul Asezamintelor Patriarhiei Romane la…

2 ore ago

Premiera in fotbalul profesionist german: o echipa din Bundesliga va avea o femeie antrenor

Clubul bavarez de fotbal Ingolstadt a numit prima femeie antrenor din Germania in fotbalul profesionist…

4 ore ago