Scapa azi Dragnea din puscarie? CCR, cu Deliorga, Stan si Dorneanu, decide in privinta sesizarii lui Florin Iordache

politica

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) este asteptata, miercuri, sa se pronunte in legatura cu lipsa completurilor de trei judecatori specializate in fapte de coruptie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sesizarea a fost facuta de Florin Iordache, in calitate de presedinte delegat al Camerei Deputatilor. Pronuntarea a fost amanata de mai multe ori pana acum.

Curtea Constitutionala are pe ordinea de zi, miercuri, la ora 10.00, cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte si Parlamentul Romaniei, pe de alta parte, cerere formulata de Presedintele Camerei Deputatilor.

Pronuntarea in acest dosar a fost amanata de cinci ori pana in prezent.

Cererea a fost depusa in 22 martie de catre Florin Iordache, caruia Liviu Dragnea, aflat in concediu cu probleme medicale, i-a delegat atributiile.

Sesizarea vizeaza lipsa completurilor de trei judecatori specializate in fapte de coruptie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Florin Iordache reclama ”refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptata de Parlament si substituirea in acest mod, implicit, autoritatii legiuitoare prin neconstituirea, in cadrul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de completuri de judecata specializate pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor de coruptie si a infractiunilor asimilate”.

Sefa ICCJ Cristina Tarcea i-a scris presedintelui Curtii Constitutionale ca Austria este singurul stat afiliat Retelei Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din UE care are complete specializate in cauze de coruptie.

Tarcea ii transmite lui Dorneanu ca a adresat urmatoarea intrebare Retelei Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din UE: „Dispuneti la nivelul Curtii Supreme sau la nivelul altor instaante nationale de complete specializate in cauze de coruptie?”.

Ea spune ca pana la termenul de 17 aprilie a primit 19 raspunsuri.

Din aceste raspunsuri, a rezultat ca 13 state nu au deloc complete specializate in cauze de coruptie.

Alte cinci state nu au complete specializate in cauze de coruptie la nivelul Curtii Supreme, dar la nivelul altor instante au complete sau judecatori specializati in cauze de coruptie.

Austria este singurul stat UE care are astfel de completuri.

PNL a cerut Curtii Constitutionale a Romaniei sa suspende procedura de judecata a cererii depuse de Florin Iordache, considerand ca articolul din Regulament in temeiul caruia a fost inaintata cererea este in dezacord cu prevederile legii fundamentale, motiv pentru care liberalii au inaintat si o sesizare de neconstitutionalitate, cu acest subiect.

In 20 mai, CCR a respins sesizarea PNL si a stabilit ca Florin Iordache avea dreptul de a sesiza existenta unui conflict de natura constitutionala.

Chestiunea lipsei completurilor specializate de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost ridicata si de catre avocatii liderului PSD, Liviu Dragnea, in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman. Intre timp, insa, Dragnea a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani si sase luni de inchisoare.

Mai mult despre: ,

Comentarii: