Schimbare majora, politistii romani isi vor putea folosi ARMELE in voie. Nu mai raspund penal

news

actor, impuscat, pe scena, Botosani

Politistii nu mai raspund penal daca folosesc armele de foc pe care le au in dotare, potrivit unei noi legi votate de Parlament. Oamenii legii nu vor mai putea fi dati in judecata daca vor trage dupa hoti sau alti suspecti periculosi. Cei care au gandit noile prevederi spun ca Romania era printre singurele tari din Uniunea Europeana in care politistii aflati in pericol ezitau sa foloseasca armele de foc pentru a nu li se intocmi dosare penale.

Ofiterii de politie isi foloseau armele mai mult in poligon pana acum. Daca o faceau si in misiune, erau obligati sa scrie zeci de pagini in care sa-si explice gestul.

„Aceste noi prevederi sunt ancorate in realitatea anului 2016. Acel uz de arma din 1996 era o prevedere comunista. Daca aveam vatamare, era cercetat pentru vatamare, daca era deces, era cercetat pentru omor calificat”, a explicat vicepresedintele SNPPC, Dumitru Coarna, pentru Digi24.

Sute de politisti, jandarmi, ofiteri SPP si militari au fost cercetati pentru ca si-au folosit armele in timpul serviciului. Uni au fost chiar condamnati. Un politist din Galati de exemplu a fost gasit vinovat pentru omor dupa ce a impuscat un suspect care l-ar fi atacat. Inainte ca legea sa se schimbe, politistul marturisea.

„Cel care are curajul sa efectueze aceasta actiune, sa traga, e privit de colegi ca un pic nebun, multi n-are face-o”, a spus atunci politistul.

Proiectul a fost gandit de deputatul Stefan Burlacu, fost ofiter SPP din garda presedintelui. Articolele care-i lasa pe oamenii legii sa-si faca meseria au fost deja votate in Parlament.

„Uzul de arma executat in conditiile si situatiile prevazute de lege inlatura caracterul penal al faptei si raspunderea materiala”, se arata in noua lege a armelor.

Cu alte cuvinte, cei care vor trage cu pistoalele sau pustile vor da explicatii sefilor si procurorilor, dar nu vor mai putea fi dati in judecata daca anchetatorii constata ca au respectat legea.

„Daca infractorul sau familia il actionau in instanta, el trebuia sa se apere singur. Institutia isi lua mana de pe el, se apara singur. Cantarea de cateva ori, sa trag sau nu”, a spus deputatul Stefan Burlacu.

De asemenea, in situatii exceptionale, precum amenintarile teroriste, armamentul poate fi folosit fara somatie, potrivit noii legi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: