Schimbarile climatice ar putea provoca milioane de decese pana in 2050. Cel mai mare risc este reprezentat de inundatii

externe

inundatii romagna

Schimbarile climatice ar putea provoca milioane de decese in urmatoarele decenii precum si boli grave si costuri ridicate pentru sistemele sanitare, conform unui raport publicat marti la Davos, in Elvetia, transmite agentia DPA, preluata de Agerpres.

Cel mai mare risc este reprezentat de inundatii, potrivit raportului comun al Forumului Economic Mondial (WEF) – care are loc la Davos in aceasta saptamana – si al firmei de consultanta Oliver Wyman.

Autorii studiului au analizat sase consecinte principale ale schimbarilor climatice: inundatii, secete, valuri de caldura, furtuni tropicale, incendii de padure si cresterea nivelului marii.

Studiul se bazeaza pe scenariul mediu referitor la cresterea temperaturilor pana in 2100 al Grupului interguvernamental de experti asupra evolutiei climei (GIEC, respectiv IPCC, conform abrevierii din limba engleza) al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU). Acest scenariu estimeaza o crestere a temperaturii medii cu 2,7 grade Celsius.

Potrivit studiului, schimbarile climatice ar putea provoca pana la 14,5 milioane de decese in intreaga lume pana in 2050 si o povara a costurilor suplimentare in valoare totala de 1,1 trilioane de dolari pentru sistemele sanitare.

Potrivit estimarilor, numai inundatiile ar putea provoca 8,5 milioane de morti pana in 2050 – nu doar in mod direct, ci si indirect, prin afectarea culturilor agricole, sporirea riscului de boli infectioase si cresterea umiditatii, ceea ce poate conduce la probleme respiratorii.

Regiunea Asia-Pacific, cu zonele sale de coasta intens populate, va fi probabil cea mai afectata.

Autorii studiului se asteapta la a doua cea mai mare rata a mortalitatii, de 3,2 milioane de decese, din cauza secetei – in primul rand ca urmare a efectelor pe termen lung ale scaderii calitatii apei si a solurilor mai putin fertile in cazul mortalitatii infantile.

Potrivit raportului, valurile de caldura ar putea costa in jur de 1,6 milioane de vieti pana in 2050, in special in randul persoanelor varstnice.

Raportul estimeaza, de asemenea, ca va exista o crestere a numarului cazurilor de imbolnavire si de invaliditate profesionala. Spre exemplu, temperaturile in urcare ar putea determina raspandirea semnificativa a tantarilor, ceea ce va face ca numarul cazurilor de malarie, febra dengue si infectii cu Zika sa fie mai frecvente in Europa si Statele Unite.

In general, conform studiului, regiunile din Africa, Orientul Mijlociu si Asia ar fi cele mai afectate de consecintele schimbarilor climatice asupra sanatatii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: