Schimbarile climatice: Obiectivul de 1,5 C este inca „deschis”, dar are nevoie de mai multi bani

externe

parc fotovoltaic

Limitarea incalzirii globale la 1,5 grade Celsius este in continuare posibila datorita cresterii energiei curate, a declarat Agentia Internationala pentru Energie, dar aproape toate tarile trebuie sa isi accelereze eforturile, relateaza Deutsche Welle.

O crestere record a tehnologiei energiei curate – inclusiv a panourilor solare si a vehiculelor electrice – mentine la indemana obiectivele climatice ale lumii, a anuntat marti Agentia Internationala pentru Energie (AIE).

„Calea spre 1,5 C s-a ingustat in ultimii doi ani, dar tehnologiile energetice curate o mentin deschisa”, a declarat directorul AIE, Faith Birol.

Organismul mondial de supraveghere a energiei a adaugat ca lumea va trebui sa investeasca aproape 4.500 de miliarde de dolari pe an in tranzitia catre o energie mai curata incepand cu inceputul deceniului urmator – o crestere fata de 1.800 de miliarde de dolari care se asteapta sa fie cheltuite in 2023.

Agentia vede acum un progres sub forma unei cresteri record a capacitatilor de producere a energiei solara si a vanzarilor de masini electrice.

De asemenea, AIE a facut apel la natiunile bogate si la cele in curs de dezvoltare sa isi imbunatateasca in mod semnificativ obiectivele de zero emisii nete.

Aceasta a declarat ca tarile bogate trebuie sa atinga neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon in jurul anului 2045 – cu cinci ani mai devreme decat planurile actuale.

China ar trebui sa accelereze cu un deceniu, pana in 2050, pentru a respecta obiectivul Acordului de la Paris de limitare a incalzirii globale la 1,5 grade C fata de nivelurile preindustriale, a aratat organismul de supraveghere.

„Lumea a intarziat deja prea mult timp pentru a evita alegerile dificile”, a spus acesta.

In pofida conditiilor meteorologice extreme la care a fost martora lumea in acest an, politicienii au renuntat la angajamentele privind clima, atenti la criza costului vietii si in cautarea realegerii.

„Guvernele trebuie sa separe clima de politica, avand in vedere amploarea provocarii in cauza”, a declarat Birol.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: