Scutul de la Deveselu. „SUA incercuieste Rusia, arata cine este STAPANUL in regiune”

analize

Prin instalarea sistemului antiracheta Aegis Ashore in Romania, Statele Unite urmaresc sa incercuiasca Rusia si sa „arate cine este stapan” in regiune, considera analistul Mateusz Piskorski, seful Centrului european pentru Analiza Geopolitica.

Statele Unite folosesc initiativa antiracheta din Europa pentru a-si urmari „obiectivele lor geopolitice”, considera analistul, citat de Sputnik News, potrivit News.ro.

„Tarile central-europene sunt doar un instrument care ajuta (Washingtonul – n.red.) sa incercuiasca Rusia dinspre Vest. Bineinteles, (SUA – n.red.) folosesc si alte tari de la granitele Rusiei pentru a limita initiativele ruse pentru integrare regionala”, a explicat el.

Pikorski a notat si ca proiectul incalca acordurile internationale, inclusiv pe cele din anii ’70, dar si angajamentele NATO din anii ’90.

„Este destul de clar ca pentru Statele Unite dreptul international este un instrument. Cand este convenabil pentru ele sa utilizeze legislatia internationala si sa semneze tratate, o fac. Practic, sustin ca normele internationale nu sunt atat de importante atunci cand vine vorba de interesele lor nationale si geopolitice”, a insistat expertul.

Analistul considera ca adevaratul obiectiv al scutului antiracheta nu este contracararea unei eventuale amenintari balistice din partea Iranului, ci ca este vorba de o „demonstratie militara pentru a arata cine este stapan in tarile din Europa Centrala”.

Operationalizarea sistemului Aegis Ashore din Romania, ce a avut loc joi, vine in contextul in care relatiile dintre NATO si Rusia sunt cele mai tensionate dupa incheierea Razboiului Rece. Pikorski acuza Statele Unite pentru aceasta situatie.

„Statele Unite au inceput aceasta consolidare militara in stilul Razboiului Rece si santajul militar din aceasta regiune, care obisnuia sa fie destul de stabila”, a subliniat el.

Analiza publicata pe site-ul Sputnik News vine dupa ce vineri, experti citati de acelasi portal au spus ca sistemul antiracheta care a devenit operational saptamana aceasta in Romania, dar si baza a carei constructie a inceput vineri in Polonia nu vor reusi, probabil, sa isi indeplineasca misiunea de a intercepta rachete balistice si reprezinta o cheltuiala inutila.

Scutul de la Deveselu, declarat oficial operational joi, dar si inceperea constructiei unei baze similare in Polonia au infuriat Moscova, care a avut reactii extrem de dure.

Presedintele rus Vladimir Putin a amenintat in marja unei intalniri cu comandanti militari cu represalii.

„Cei care iau decizii trebuie sa stie ca, pana acum, au trait linistit, relativ indestulat si in siguranta”, a spus el, referindu-se la oficialii din Romania si Polonia care au permis instalrea elementelor scutului pe teritoriul tarii lor.

„Acum, pe masura ce aceste elemente sunt desfasurate, suntem nevoiti sa ne gandim cum sa neutralizam amenintarile care apar la adresa Federatiei Ruse”, a adaugat el.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: