Se anunta un nou mare scandal in coalitia de guvernare. ALDE pune in pericol realegerea Gabrielei Firea, Melescanu insista cu propuneri care ii infurie pe liderii PSD

politica

Vicepresedintele ALDE, Teodor Melescanu, se declara favorabil revenirii la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, modalitate respinsa cu furie de PSD. O astfel de masura ar pune in pericol realegerea primarilor PSD, in special a Gabrielei Firea, care s-ar confrunta cu o coalizare a tuturor celorlalte formatiuni in turul doi al alegerilor.

„De la bun inceput, am sustinut ideea ca, in mod normal, un primar, pentru a avea legitimitate, trebuie sa fie ales cu un numar important de voturi din comunitatea lui. Actualul sistem, care se bazeaza pe alegerea celui care are cel mai mare numar de voturi, a facut ca, in multe localitati, sa fie primari care, de fapt, nu reprezinta localitatea si interesele oamenilor. Asa ca, din punctul nostru de vedere, in continuare ramanem deschisi ideii ca trebuie sa se revada sistemul acesta de alegere al primarilor”, a declarat vineri, la Deva, vicepresedintele ALDE, Teodor Melescanu, citat de Agerpres.

El a precizat, insa, ca ALDE nu impune o solutie anume referitoare la revizuirea modalitatii de alegere a primarilor.

In ceea ce priveste alegerea primarilor din doua tururi de scrutin, vicepresedintele ALDE a apreciat ca in acest fel castigatorul obtine, in al doilea tur, mai mult de jumatate din voturi, ceea ce-i confera legitimitate.

„In doua tururi de scrutin se ajunge, in mod inevitabil, la cineva care castiga cu majoritate de 51%, ceea ce-i da o legitimitate. Inseamna ca intre el si celalalt contracandidat lumea s-a pronuntat mai mult pentru unul dintre ei si la un nivel mare, oricum, care reprezinta ceva din comunitate”, a aratat Teodor Melescanu.

In opinia sa, mai exista timp pentru gasirea unei solutii referitoare la revizuirea modului de alegere a primarilor, subiectul urmand sa fie discutat in coalitie.

Reamintim ca Gabriela Firea a fost aleasa primar al Bucurestiului cu votul a doar 13% dintre cetatenii cu drept de vot.

Vicepresedintele ALDE s-a aflat vineri la Deva pentru a-l sustine pe candidatul ALDE Ioan Ovidiu Popa in cursa electorala pentru functia de primar al municipiului, la alegerile partiale din 5 noiembrie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: