Se repeta tragedia de la Azovstal? Sute de civili s-au adapostit in uzina chimica din Severodonetk

externe

Aproximativ 800 de civili s-au refugiat intr-o uzina chimica din Severodonetk, in estul Ucrainei, unde se duc lupte inversunate intre fortele ucrainene si trupele ruse de mai multe zile, a afirmat marti avocatul american al magnatului Dmitro Firtas, proprietarul uzinei, potrivit AFP, citata de Agerpres.

„Circa 800 de civili s-au refugiat in adaposturile uzinei chimice Azot, proprietate a Grupului DF al lui Dmitro Firtas”, a indicat intr-un comunicat Lanny Davis, avocatul magnatului ucrainean. „Intre cei 800 de civili figureaza circa 200 dintre cei 3.000 de angajati ai uzinei si aproximativ 600 de locuitori din Severodonetk”, a adaugat el.

Contactata de AFP, presedintia ucraineana nu a confirmat deocamdata aceasta afirmatie.

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul de internet al Group DF, cei 200 de angajati prezenti in continuare in interiorul uzinei „raman acolo pentru a asigura protectia produselor chimice puternic explozive aflate inca la fata locului”.

Uzina Azon este situata in Severodonetk, oras-cheie din regiunea Lugansk, pe care trupele ruse incearca sa-l cucereasca in intregime de mai multe saptamani.

Moscova a afirmat marti dimineata ca ar fi „eliberat complet” zonele rezidentiale, dupa ce presedintele ucrainean Volodimir Zelenski asigurase luni ca combatantii ucraineni „rezista” in continuare pe pozitiile lor.

Dmitro Firtas, 57 de ani, detinand una dintre cele mai mari averi din Ucraina, este un fost apropiat al ex-presedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

In iunie 2021, Volodimir Zelenski semnase un decret care impunea sanctiuni magnatului, ordonand in special inghetarea activelor sale si retragerea licentelor societatilor sale, dupa ce il acuzase ca vanduse produse pe baza de titan unor intreprinderi militare ruse.

Totusi, Firtas denuntase invazia rusa declansata la sfarsitul lunii februarie, ajutand de atunci la dezvoltarea unui canal de televiziune care emite non-stop, impreuna cu administratia prezidentiala si alti proprietari de canale.

„Acest razboi este complet inutil si nu poate fi justificat in niciun caz”, a reiterat el marti, fiind citat in comunicat. „Aceasta tragedie umanitara este intolerabila”, afirma Firtas, care in prezent se afla in arest la domiciliu la Viena, potrivit media de la Kiev.

Mai mult despre:

Comentarii: