externe

Secretarul general al ONU avertizeaza Israelul ca „invadarea orasului Rafah ar fi intolerabila”

„Invadarea” orasului Rafah, din sudul Fasiei Gaza, unde Israelul a promis ca va desfasura o vasta operatiune terestra, ar fi „intolerabila”, a insistat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, indemnand Israelul si Hamas la un „efort suplimentar” pentru un armistitiu, noteaza AFP, citata de Agerpres.

„Am lansat astazi un apel foarte ferm guvernul israelian si liderilor Hamas sa depuna un efort suplimentar pentru a concretiza un acord vital”, a declarat el, repetand cuvintele purtatorului de sau cuvant din cursul zilei dupa ce Hamas a afirmat ca a acceptat o propunere de armistitiu.

„Este o oportunitate care nu poate fi ratata. Invadarea terestra a orasului Rafah ar fi intolerabila din cauza consecintelor sale umanitare devastatoare si a impactului sau destabilizator in regiune”, a insistat secretarul general in fata presei, primindu-l pe presedintele italian Sergio Mattarella.

Miscarea islamista palestiniana Hamas a anuntat luni seara ca a acceptat o propunere de armistitiu prezentata de mediatori, dupa inceperea unei operatiuni israeliene de evacuare a zeci de mii de persoane din Rafah, la marginea de sud a Fasiei Gaza asediata.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a afirmat ca propunerea este „departe de cerintele israeliene”, adaugand in acelasi timp ca tara va trimite o delegatie „la mediatori pentru a epuiza posibilitatile de a se ajunge la un acord” asupra unui armistitiu.

Dupa anuntul Hamas, armata israeliana a efectuat bombardamente intense in estul orasului suprapopulat Rafah, de unde locuitorii au fost indemnati sa plece, potrivit AFP.

„Ordinele de evacuare de astazi pentru estul orasului Rafah vor creste pur si simplu suferinta civililor. (…) O evacuare masiva de aceasta amploare este imposibil de facut in siguranta”, a declarat luni presei purtatorul de cuvant al lui Antonio Guterres, Stephane Dujarric.

UNICEF, la randul sau, s-a declarat alarmat de soarta a aproximativ 600.000 de copii inghesuiti la Rafah, amenintati cu o „noua catastrofa iminenta”.

Razboiul a izbucnit pe 7 octombrie, cand comandouri ale Hamas au lansat un atac fara precedent in sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, in principal civili, potrivit unui bilant al AFP intocmit pe baza datelor oficiale israeliene.

Ofensiva israeliana lansata in Fasia Gaza drept represalii a facut pana in prezent 34.735 de morti, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sanatatii al Hamas.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

9 minute ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

31 de minute ago

Rusia tine sa dea lectii de umanitate Parisului: „Franta sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie”

Rusia cere Frantei sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie…

O oră ago

Diana Sosoaca, „activata” international impotriva „vestului colectiv”: „Pe aici nu se trece!”

Dupa o „vizita speciala” in Serbia, senatoarea de Iasi, Diana Sosoaca a trimis o scrisoare…

O oră ago

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

2 ore ago