politica

Securistul Melescanu simte ca se apropie sfarsitul Guvernarii Dancila-Dragnea. Critica voalat interventia jandarmilor de vineri

Violentele la un miting pasnic sunt inacceptabile si este important ca dreptul la exprimare sa nu escaladeze in agresiuni, transmite sambata seara ministrul de Externe, Teodor Melescanu. Ministrul mai da asigurari partenerilor euro-atlantici ai Romaniei ca tara noastra va ramane devotata principiilor si valorilor comune.

„Violentele la un miting pasnic, democratic, sunt inacceptabile, protestele pasnice sunt un exemplu de exercitare legitima a democratiei. Sunt convins ca o mare parte dintre cei prezenti la aceasta manifestatie au dorit sa-si exercite dreptul fundamental la exprimare politica, insa este foarte important ca acesta sa nu escaladeze in violente. Romania, ca stat membru UE, condus de un Guvern ales in mod liber, democratic, considera libertatea de exprimare un drept fundamental si tine cont de acest lucru in toate actiunile sale”, scrie Melescanu pe pagina sa de Facebook, sambata seara, ca reactie la incidentele de la protestul de vineri seara dintre manifestanti si jandarmi.

Ministrul isi exprima regretul pentru persoanele ranite in timpul manifestatiei din Piata Victoriei, printre care jurnalisti si jandarmi.

De asemenea, Melescanu vorbeste, in mesajul sau, despre anul Centenarului, spunand ca si-ar dori ca tensiunile din societatea romaneasca sa nu escaladeze dincolo de dialog si da asigurari partenerilor euro-atlantici ai Romaniei ca tara noastra va ramane devotata principiilor comune.

„In anul Centenarului, imi doresc ca tensiunile din societatea romaneasca sa nu escaladeze dincolo de dialog. In acest an festiv al Unirii noastre, trebuie sa ne amintim ca suntem un singur popor, ca ne dorim sa continuam ceea ce au inceput inaintasii nostri in 1918. Ii asigur pe partenerii nostri euro-atlantici ca Romania ramane devotata principiilor si valorilor noastre comune si va continua sa actioneze in consecinta”, conchide ministrul de Externe.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seara la mitingul diasporei din Piata Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului – unele persoane au fortat gardurile in zona din fata Guvernului si au aruncat cu diverse obiecte, in special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene si cu tunul cu apa.

Inainte de miezul noptii, jandarmii au intrat in forta in Piata Victoriei, gonind oamenii, desi mii de persoane protestau in continuare. Doi jandarmi, intre care o femeie, au fost prinsi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au inceput sa ii loveasca. Cei doi jandarmi au fost scosi de un grup de manifestanti pasnici, care au facut scut uman in jurul celor doi jandarmi si i-au escortat pana la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-si salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost batuti au fost sustrase.

Sambata, Klaus Iohannis i-a cerut procurorului general Augustin Lazar sa fie incepute de urgenta cercetari pentru stabilirea modului concret in care s-a produs interventia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele de vineri seara din Piata Victoriei. De asemenea, Iohannis a solicitat procurorului general stabilirea legalitatii interventiei si identificarea persoanelor si a gradului de implicare sau vinovatie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute in Capitala.

Parchetul General a anuntat sambata ca procurorii militari s-au sesizat din oficiu si au inregistrat dosar penal cu privire la modul de interventie a jandarmilor si la incidentele petrecute la manifestatia din Piata Victoriei.

Si sambata s-au strans oameni in fata Guvernului, numarul lor depasind 20.000 la aceasta ora. Protestul se desfasoara pasnic, oamenii scandeaza „Demisia” si „PSD, ciuma rosie”, sufla in vuvuzele si agita steaguri. La manifestatie sunt si membri PNL, printre care si Ludovic Orban, iar circulatia rutiera este restrictionata pe mai multe artere. Unii dintre protestatari au venit cu flori, pe care le-au impartit jandarmilor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

24 de minute ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

24 de minute ago

Orasul bulgar de la Marea Neagra care l-a impresionat pe Macron: „Este printre destinatiile europene de top”

Orasul bulgar Varna (de la Marea Neagra) se numara printre destinatiile europene de top pe…

32 de minute ago

Rares Bogdan: „Cand o sa am eu parul lung, atunci o sa castige PSD-istii la Iasi”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan exclude posibilitatea ca PSD sa castige Consiliul Judetean Iasi, detinut in…

45 de minute ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

2 ore ago