Sefa Asociatiei Magistratilor: „Se invrajbeste poporul impotriva noastra ca si cand am fi o categorie sociala oribila”

politica

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Andreea Ciuca, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca prin atitudinea clasei politice la adresa magistratilor, poporul este invrajbit impotriva acestei categorii profesionale.

Magistratii de la Curtea de Apel Targu Mures vor judeca doar cauzele urgente pana cand Curtea Constitutionala a Romaniei se va pronunta pe legea privind abrogarea pensiilor de serviciu si reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale, a precizat Andreea Ciuca, ea fiind si presedintele Curtii de Apel Targu Mures.

„Nu vrem sa ne erijam intr-o elita care are dreptul la tot, dar nu are nicio obligatie, dar nici nu putem sa spunem ca e normal sa fim tratati la venitul minim pe economie sau la un nivel de pregatire de liceu (…) Colegii din Cluj sunt singurii din tara care au reluat activitatea, singurii care si-au facut Adunare Generala sa reia activitatea cand multe curti de apel au continuat. Clujul este o nefericita exceptie din aceasta perspectiva si noi mergem inainte pe hotararea din 22 ianuarie. In functie de ce se va intampla la CCR, cand se va fixa termenul, daca va fi un termen apropiat (…) Vom vedea in functie de procedura cat vom sta in acest protest, dar cu siguranta cand acest protest va inceta, vom avea minuta si sigur le vom spune si avocatilor (…) E populist si demagogic si mai ales acea abordare, nu pot sa ii gasesc acum epitetul, este inadmisibil, indiferent pe ce palier te situezi, orice standard politic admisibil, a compara pensia de serviciu a magistratului in contrapondere cu alocatia copiilor. Cum poti sa spui? Fa ce trebuie facut in calitate de stat de drept pentru nevoile sociale si da ce trebuie copiilor! Noi niciodata nu am spus sa se abroge pensia militarilor (…) Se invrajbeste poporul impotriva noastra ca si cand noi am fi o categorie sociala oribila pe fata pamantului”, a declarat Andreea Ciuca, citata de Agerpres.

Magistratul a aratat ca politicienii invoca principiile europene si actele internationale doar atunci cand le convine, iar atunci cand trebuie sa se recunoasca o stare de fapt, aceste lucruri sunt ignorate.

„Urlam de nu mai putem despre principiile europene si despre actele organismelor internationale numai atunci cand ne convine sa facem ceva. Cand trebuie sa recunoastem o stare de fapt existenta in Europa, atunci nu mai facem trimitere la nimic.

Rapoartele Comisiei de la Venetia, rapoartele GRECO, Comisia Europeana peste tot este vorba despre independenta justitiei si la cele despre Romania, uitati-va la MCV, la Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni, la Asociatia Europeana a Judecatorilor care spun clar ca independenta financiara este o parte inerenta a independentei judecatorului (…) Si Curtea Constitutionala a avut doua decizii, in care face si o comparatie. Spre deosebire de Germania sau de tarile scandinave, restrictiile, interdictiile si incompatibilitatile din Romania sunt mult mai multe si mai grele”, a subliniat Andreea Ciuca.

Adunarea Generala a judecatorilor Curtii de Apel Targu Mures a hotarat suspendarea activitatii de judecata, cu exceptia cauzelor cu caracter urgent, ca forma de protest, incepand cu data de 27 ianuarie si pana la respingerea sau retragerea proiectului legislativ de abrogare a pensiilor de serviciu.

Mai mult despre: ,


Comentarii: