Sefa CE: „Trebuia sa-i ascultam pe cei din tarile baltice si din Europa de Est. Ei il cunosc pe Putin, ne-au spus de ani de zile ca nu se va opri”

externe

In discursul sau anual de miercuri, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ca Bruxelles-ul ar fi trebuit sa asculte avertismentele privind Rusia din partea statelor baltice si a Poloniei.

„O lectie din acest razboi [din Ucraina] este ca ar fi trebuit sa-i ascultam pe cei care il cunosc pe Putin”, a spus von der Leyen, citata de lrt.lt.

„Pe Anna Politkovskaia si pe toti jurnalistii rusi care au expus crimele si au platit pretul suprem. Prietenilor nostri din Ucraina, Moldova, Georgia si opozitiei din Belarus. Ar fi trebuit sa ascultam vocile din interiorul Uniunii noastre – in Polonia, in tarile baltice si in toata Europa Centrala si de Est”, a spus ea, adaugand ca „ei ne-au spus de ani de zile ca Putin nu se va opri”.

In discursul privind starea Uniunii, ea a spus ca statele baltice au actionat in urma avertismentelor lor, punand capat dependentei lor de Rusia.

„Ele au investit in energie regenerabila, in terminale GNL si in interconectori”, a spus von der Leyen. „Acest lucru costa foarte mult. Dar dependenta de combustibilii fosili rusi are un pret mult mai mare.”

„Trebuie sa scapam de aceasta dependenta in toata Europa”, a adaugat ea.

Lituania a construit terminalul plutitor de GNL, numit Independence, in 2014, care a pus capat monopolului Gazprom asupra aprovizionarii cu gaze a tarii. Vilnius a devenit, de asemenea, primul din UE care a pus capat tuturor importurilor de petrol rusesc dupa invazia din 24 februarie din Ucraina.

Mai mult despre:

Comentarii: