Sefa CNA, Laura Georgescu, urmarita PENAL pentru abuz in serviciu

news

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au extins urmarirea penala fata de Laura Georgescu, presedinta Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

Ea este acuzata de abuz in serviciu, in forma continuata (17 acte materiale), si instigarea la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (17 acte materiale).

Laura Georgescu a fost joi la DNA unde i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile.

In ordonanta de extindere a urmaririi penale se arata ca in calitatea de presedinte al CNA, Laura Georgescu a fost cea care a instigat, in perioada 2013 — 2014, la intocmirea unor sesizari cu date nereale, in vederea inregistrarii unor lucrari ce au intrat in analiza plenului Consiliului si care au fost solutionate prin sanctionarea a sapte posturi de televiziune.

„In perioada respectiva, Georgescu a impus mai multor functionari din cadrul institutiei pe care o conduce, sa intocmeasca sesizari ce contin date nereale, iar ulterior a sustinut respectivele sesizari false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sanctionarea, cu amenda, a celor sapte posturi TV, unele dintre acestea fiind sanctionate de mai multe ori. In concret, modalitatea de lucru in cazul acestor sesizari false era bine pusa la punct, iar pentru a se crea aparenta de legalitate in privinta acestor sesizari, parte dintre ele au fost lucrate intr-un fisier ‘word’ care pastra coordonatele formularului de sesizare on line, existent pe site-ul CNA”, se arata intr-un comunicat al DNA transmis joi Agerpres.

Procurorii au constatat ca, pornind de la un asemenea formular, angajati ai CNA fie au completat respectivele sesizari cu date nereale, la instigarea Laurei Georgescu, fie au participat indirect, inregistrand o data calendaristica modificata, nereala sau au permis ca sesizarile sa fie realizate de pe calculatoarele lor.

„Trebuie subliniat ca, dupa redactare, aceste sesizari cu date nereale erau printate si inregistrate ca si cum ar fi fost preluate de pe mail-ul institutiei, desi acestea, in mod evident nu erau transmise pe mail, insa reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu pastra aparenta de legalitate a acestor sesizari. In cazul sesizarilor identificate cu privire la cele 7 posturi TV, s-au inserat date nereale referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea (nume, prenume, adresa de domiciliu, date de contact, etc.), sau chiar cu privire la momentul sesizarii. In continutul unei astfel de sesizari, au fost inserate abaterile despre care suspecta Laura Georgescu a considerat ca ar fi suficiente ca sa duca la sanctionarea respectivului post, chiar daca, in unele situatii, faptele erau mai vechi si erau prescriptibile (se aplica termenul general de prescriptie in materie contraventionala — 6 luni)”, se spune in document.

DNA precizeaza ca un alt aspect rezultat in timpul urmaririi penale este acela ca, in cazul unora dintre aceste sesizari false, momentul conceperii lor si al inregistrarii este anterior derularii efective a programului in legatura cu care se reclama abaterea de la legea audiovizualului.

„In aceste conditii, este evident ca se urmarea grila, se stabilea care program ar putea fi sanctionabil si se proceda la redactarea sesizarii, insa din neglijenta nu se modifica ora si ramanea mentionata ora redactarii care, asa cum s-a precizat, era anterioara difuzarii respectivului program. In cazul unuia dintre posturile tv sanctionate, la momentul analizarii cererii de prelungire a licentei, in cursul anului 2014, contrar metodologiei de pana la acel moment, la dosarul constituit pentru prelungirea licentei, din dispozitia suspectei Laura Georgescu, au fost anexate mai multe sesizari false, anterioare acelui moment si care deja fusesera solutionate prin sanctionarea cu amenda, ceea ce a condus la o amanare a deciziei de prelungire pentru mai multe saptamani. In tot acest timp, in spatiul mediatic s-a transmis ca postul respectiv a ramas fara licenta, ceea ce a afectat in mod direct activitatea acestuia”, mentioneaza DNA.

Sursa citata subliniaza ca, urmare a sanctionarii repetate si a neprelungirii licentei, in conditiile prezentate anterior, postului tv respectiv i-au scazut incasarile din publicitate, cu peste 600.000 lei.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane, angajati in cadrul Consiliului National al Audiovizualului, in legatura cu intocmirea documentelor false sus mentionate.

In septembrie 2014, Laura Georgescu a fost la DNA unde procurorii i-au comunicat ca au inceput urmarirea penala pe numele sau pentru abuz in serviciu, in dosarul in care erau vizati si Viorel Hrebenciuc si Gheorghe Stefan.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: