Sefa spionajului SUA: „Activitatea partizanilor din sudul Ucrainei este in expansiune. Vine o contrainsurgenta mai ampla”

externe

Oficialii americani au anuntat vineri ca cele trei tentative de asasinat care au vizat oficiali pro-rusi in ultimele doua saptamani sugereaza o miscare de rezistenta in plina expansiune impotriva autoritatilor pro-ruse care ocupa parti din sudul Ucrainei.

Desi pana acum sunt doar cateva incidente izolate in orasul Herson, oficialii americani spun ca rezistenta ar putea sa se transforme intr-o contrainsurgenta mai ampla, care ar reprezenta o provocare semnificativa pentru capacitatea Rusiei de a controla teritoriile recent capturate in intreaga Ucraina.

Kremlinul „se confrunta cu o activitate partizana in crestere in sudul Ucrainei”, a declarat miercuri Avril Haines, director al serviciilor nationale de informatii, in timpul unei conferinte la Washington DC.

Statele Unite considera ca Rusia nu are suficiente forte in Herson pentru a ocupa si controla efectiv regiunea, a declarat un oficial american, mai ales dupa ce si-a retras fortele din zona pentru lupta din est in Donbas. Un alt oficial american a declarat pentru CNN ca aceasta mutare ar fi putut oferi partizanilor ucraineni o fereastra in care sa atace oficialii rusi instalati la nivel local.

Ucraina a efectuat, de asemenea, contraatacuri limitate in apropiere de Herson, punand si mai mult la incercare fortele rusesti.

Regiunea este foarte importanta pentru mentinerea Rusiei pe coasta ucraineana a Marii Negre, de aici avand acces la peninsula Crimeea. Nu este clar cate forte rusesti se afla in Herson sau in apropiere, dar o ocupatie impotriva unei populatii locale ostile necesita mult mai multi soldati decat o ocupare pasnica a unui teritoriu.

Comentarii: