Sefa spionajului SUA anunta ca Moscova are planuri mari cu Transnistria: „Vrea sa extinda podul terestru din Ucraina pana in Transnistria”

externe

Avril Haines, directorul serviciilor nationale de informatii ale SUA, a depus marturie in fata Comisiei pentru servicii armate a Senatului cu privire la amenintarile mondiale si a avut cateva lucruri interesante de spus despre razboiul din Ucraina, scrie The Guardian. Haines a anuntat ca Rusia intentioneaza sa creeze in Ucraina un pod terestru care sa lege Crimeea si de Transnistria.

„Evaluam ca presedintele Putin se pregateste pentru un conflict prelungit in Ucraina, in timpul caruia intentioneaza in continuare sa atinga obiective dincolo de Donbas. Evaluam ca obiectivele strategice ale lui Putin nu s-au schimbat probabil, el considera ca decizia de la sfarsitul lunii martie de a reorienta fortele rusesti spre Donbas este doar o schimbare temporara pentru a recastiga initiativa”, a declarat Haines.

Ea a spus ca obiectivele militare pe termen scurt ale lui Putin sunt de a captura cele doua oblasturi,  Donetk si Luhansk, plus o zona tampon in jurul acestora, si de a incercui fortele ucrainene din acea parte a tarii dinspre nord pentru a consolida controlul asupra unui pod terestru catre Crimeea si pentru a detine oblastul Kherson, de unde provine apa Crimeei.

Serviciile secrete americane au, de asemenea, indicii ca Putin vrea sa extinda podul terestru pana in Transnistria, regiunea ocupata de Moscova in Moldova, ajungand sa controleze astfel toata coasta ucraineana a Marii Negre. Haines crede ca Putin va avea insa o sarcina dificila pentru a atinge toate aceste obiective.

„In timp ce fortele rusesti ar putea fi capabile sa atinga majoritatea acestor obiective pe termen scurt in urmatoarele luni, noi credem ca nu vor putea obtine controlul asupra unui pod terestru care se intinde pana in Transnistria, si include Odesa, fara a lansa o forma de mobilizare si este din ce in ce mai putin probabil ca vor putea stabili controlul asupra ambelor oblasturi [Donetk si Luhansk] si asupra zonei tampon pe care o doresc in urmatoarele saptamani”, a subliniat Haines.

Comentarii: