Sefii MI5 si FBI avertizeaza in privinta Chinei: „Cea mai mare amenintare pe termen lung la adresa securitatii economice”

externe

xi jinping, china

Directorii serviciilor britanice de informatii interne (MI5) si Biroului Federal de Investigatii (FBI) au avertizat cu privire la pericolul in crestere reprezentat de China pentru interesele Marii Britanii si Statelor Unite, pe care o califica drept ”cea mai mare amenintare pe termen lung la adresa securitatii economice” in prima lor conferinta comuna, miercuri, la sediul MI5 din Thames House, Londra, relateaza Reuters, citata de news.ro.

Directorul general al MI5, Ken McCallum, a declarat ca serviciile britanice de informatii interne ”au dublat deja efortul limitat anterior impotriva activitatii chineze ingrijoratoare”, adaugand ca deruleaza de sapte ori mai multe investigatii decat in 2018.

De asemenea, directorul FBI, Christopher Wray, a afirmat ca Guvernul chinez ”reprezinta cea mai mare amenintare pe termen lung” la adresa securitatii economice si nationale, pentru Regatul Unit, Statele Unite si aliatii din Europa si din alte parti ale lumii.

”Guvernul chinez incearca sa modeleze lumea prin amestecul in politica noastra (si in cea a aliatilor nostri, ar trebui sa adaug)”, a spus Wray. El a subliniat ca Beijingul a intervenit direct in alegerile Congresului de la New York in acest an, intrucat nu dorea sa fie ales un candidat fost opozant si protestatar in Piata Tiananmen.

Wray a avertizat ca Guvernul chinez ”reprezinta o amenintare si mai serioasa pentru afacerile occidentale decat isi dau seama chiar si multi oameni de afaceri sofisticati” si este ”hotarat sa va fure tehnologia”.

Programul de hacking al Guvernului chinez este ”mai extins decat cel al oricarei alte tari dezvoltate combinate”, potrivit lui Wray.

In ultimul an, Marea Britanie a impartasit informatii cu 37 de tari pentru a le ajuta sa se apere impotriva spionajului cibernetic, a spus McCallum. El a precizat ca in mai au dejucat o amenintare care viza companiile aerospatiale critice.

Vorbind despre Taiwan, pe care China il considera o provincie, Wray a declarat ca Beijingul ar putea incerca sa-l preia cu forta si, daca acest lucru s-ar intampla, ”ar reprezenta una dintre cele mai ingrozitoare intreruperi de activitate pe care le-a vazut vreodata omenirea”.

”Mi-e teama ca ipoteza larg raspandita potrivit careia prosperitatea in crestere a Chinei si cresterea contactelor cu Occidentul ar duce automat la o mai mare libertate politica este pur si simplua gresita” a mai spus oficialul britanic.

”Acuzatiile oficialilor de informatii britanice si americani impotriva Chinei de catre oficialii de sunt complet nefondate, iar asa-numitele cazuri pe care le-au enumerat sunt fara temei”, a declarat un purtator de cuvant al ambasadei Chinei in Marea Britanie, ca raspuns la o intrebare despre declaratiile facute de McCallum si Wray.

Purtatorul de cuvant a afirmat ca Beijingul a cerut ambelor tari ”sa inteleaga clar tendinta vremurilor, sa renunte la mentalitatea Razboiului Rece, care e invechita, sa nu raspandeasca ”amenintarea Chinei” si sa nu mai creeze confruntari si conflicte”.

Pe de alta parte, ambii sefi ai serviciilor de securitate au oferit numeroase exemple in privinta problemelor referitoare la China, au indemnat publicul prezent la conferinta, alcatuit din oameni de afaceri si academicieni sa fie precauti si i-au incurajat sa colaboreze cu FBI si MI5 pentru a putea avea informatii adecvate despre aceasta amenintare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: