Sefii PSD-ului, alaturi de un mare afacerist in tribune la Roma, „Tati de la Diesel”. Acesta a fost combinat cu Hrebenciuc in marele dosar al retrocedarilor

politica

Presedintele PSD, viitorul prim-ministru Marcel Ciolacu, s-a afisat la Roma alaturi de afaceristul clujean Iona Varga, patronul CFR Cluj. Ioan Varga a fost implicat alaturi de Viorel Hrebenciuc in dosarul retrocedarilor, insa a fost achitat.

GSP a publicat imagini in care sefii PSD-ului (Ciolacu, Grindeanu si Dincu) apar in tribune alaturi de Ioan Varga, cunoscut si ca „Tati de la Diesel” (primul din stanga). GSP scrie ca Dincu este un personaj foarte apropiat de Varga, fiind un „sfatuitor” al acestuia.

„Dincu a facut parte din delegatia campioanei la Roma. Alaturi de Nelu Varga, patronul CFR-ului cu care se afla in relatii foarte bune, politicianul a vizitat capitala Italiei in dupa-amiaza partidei. Flancati de mai multi oameni de la varful clubului, cei doi s-au intretinut constant. Au glumit si s-au luat prieteneste de gat la un moment dat pe strazile din Cetatea Eterna”, a scris GSP.

Ioan Varga a fost si un apropiat al fostului lider pesedist Viorel Hrebenciuc, fiind trimis in judecata de DNA in dosarul retrocedarilor. In 2018, Varga a fost insa achitat.

Dosarul retrocedarilor a fost trimis in instanta in ianuarie 2015 si Viorel si Andrei Hrebenciuc, dar si fostul deputat PSD Ioan Adam si-au recunoscut vinovatia, solicitand sa fie judecati prin procedura simplificata.

Acuzatiile din dosar se refera la retrocedarea ilegala a 43.227 hectare de teren forestier in judetul Bacau in favoarea lui Paltin Sturdza si in defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA in acest caz se ridica la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentand contravaloarea terenului.

Viorel Hrebenciuc si-a recunoscut faptele in fata judecatorilor si a spus ca a acceptat sa intervina pe langa functionarii unor institutii din Bacau pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza sa intre in posesia a 43.000 de hectare de padure. In schimbul interventiei, Hrebenciuc urma sa primeasca 12.000 de hectare, prin incheierea unui act aditional pe numele fiului sau.

Procurorii sustin ca, la data de 17 aprilie 2012, in urma unei intelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, un complet de judecatori de la Tribunalul Covasna, din care facea parte si Lorand Andras Ordog, a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafata de teren forestier si de teren agricol, situata pe raza judetului Bacau, in favoarea lui Paltin Sturdza si in defavoarea Romsilva.

Anterior, in luna iunie 2010, judecatorul Lorand Andras Ordog a primit de la Ioan Adam suma de 10.000 de euro, pentru a formula o solutie favorabila clientului acestuia din urma, Paltin Sturdza. Banii au fost primiti chiar in biroul judecatorului de la Tribunalul Covasna.

Dupa ce a primit banii, judecatorul Ordog, impreuna cu membrii completului, a admis recursul impotriva unei sentinte pe care a casat-o si a trimis cauza spre rejudecare instantei care a pronuntat hotararea atacata, Judecatoria Sfantu Gheorghe.

In luna martie 2012, Ordog i-a solicitat lui Ioan Adam suma de 50.000 de euro pentru a-i da o solutie favorabila lui Paltin Sturdza.

Ulterior, dupa formularea deciziei, Ioan Adam i-a dat magistratului suma de 10.000 de euro din banii promisi anterior.

Anchetatorii DNA sustin ca decizia judecatoreasca ar fi fost pronuntata in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, fara prezenta vreunui inscris nou care sa schimbe starea de fapt retinuta de instantele anterioare, fara a se efectua vreo expertiza in cauza, fara a clarifica, cu probe, cine a avut calitatea de proprietar deposedat in anul 1945.

Conform DNA, dupa pronuntarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Ioan Adam, impreuna cu Paltin Sturdza, Daniel Calugar, Ioan Varga, Dan Bengescu si Viorel Hrebenciuc, a constituit si coordonat un grup ce urmarea sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit prin hotararea judecatoreasca mentionata.

La inceputul anului 2013, Ioan Adam si Paltin Sturdza le-au promis celorlalti membri ai grupului, pentru „serviciile lor”, bani sau alte foloase (achizitionarea unei parti din teren la un pret foarte mic raportat la valoarea de piata).

In acest scop, membrii grupului urmareau sa intervina asupra functionarilor cu atributii in institutiile locale, astfel incat acestia sa urgenteze indeplinirea actelor ce intra in atributiile lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri (de exemplu, sa nu se formuleze plangeri in instanta impotriva deciziilor Comisiei judetene de fond funciar Bacau).

Ulterior, acestui grup infractional i s-a alaturat Andrei Hrebenciuc, care, pentru a ascunde adevarata natura a provenientei bunurilor promise tatalui sau de Adam si Sturdza, a determinat administratorul firmei SC Resedinta Varstnicilor SRL sa incheie un contract prin care aceasta societate a dobandit calitatea de promitent cumparator alaturi de Dan Bengescu pentru suprafata de 43.277 ha, la pretul de 2.500 de euro/ha.

In contextul acestor demersuri pentru retrocedarea suprafetei de teren forestier catre Paltin Sturdza, in luna noiembrie 2012, Ioan Varga si Daniel Calugar i-au promis lui Tudor Chiuariu 2,5 milioane de euro pentru ca acesta sa intervina pe langa functionarii publici ai Comisiei Judetene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Prefecturii Bacau, Romsilva – Directia Silvice Bacau si OCPI Bacau, cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa sa-si indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu privind punerea in executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Ulterior, cumpararea de influenta a fost disimulata prin incheierea unui contract de asistenta juridica incheiat cu Tudor Chiuariu, potrivit caruia suma de 2 milioane euro urma a fi platita cu titlu de onorariu fix si 500.000 euro, cu titlu de onorariu de succes la data predarii titlurilor de proprietate.

In acelasi context, la data de 12 aprilie 2013, a avut loc o intalnire intre Paltin Sturdza si Tudor Chiuariu, ocazie cu care acesta din urma l-a asigurat de influenta pe care o avea asupra functionarilor publici din judetul Bacau implicati in procedura de punere in executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Totodata, Chiuariu i-a pretins acestuia suma de 3 milioane euro pentru a obtine, cu ajutorul influentei sale asupra respectivilor functionari, punerea in posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha, din cele 43.227 ha teren forestier.

DNA arata ca, prin cooptarea lui Tudor Chiuariu in interiorul grupului, acesta a dobandit si asumat un rol esential, in sensul ca, sub coordonarea lui Ioan Adam si Paltin Sturdza, si-a folosit influenta politica data de calitatea de parlamentar si fost ministru al Justitiei pentru a interveni pe langa functionarii publici din cadrul Prefecturii Bacau, OCPI Bacau, Directia Silvica Bacau in scopul urgentarii punerii in executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: