Seful diplomatiei europene insista asupra diferentelor dintre loviturile de stat din Niger si Gabon

externe

Josep Borrell, condamna, atacuri, colonisti evrei, palestinieni

Seful diplomatiei europene, Josep Borrell, a insistat joi asupra diferentei dintre loviturile de stat din Niger si Gabon, subliniind ca cea din urma, care l-a inlaturat de la putere pe presedintele Ali Bongo, a survenit dupa un scrutin presarat cu „nereguli”, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Desigur, loviturile de stat militare nu sunt solutia, insa noi nu trebuie sa uitam ca in Gabon au fost niste alegeri pline de nereguli”, a spus Borrell, afirmand ca un scrutin trucat poate fi interpretat drept „o lovitura de stat institutionala”.

Precizand ca nicio evacuare de cetateni europeni ce locuiesc in Gabon nu este preconizata, Josep Borrell a insistat asupra faptului ca situatia este „calma”. „Nu vedem riscul de violenta”, a sublinia el din Toledo, Spania, unde participa la reuniunea ministrilor afacerilor externe ai celor 27 de state ale UE.

„Situatia este radical diferita” de cea din Niger, a insistat el.

Militari pucisti l-au destituit miercuri pe presedintele in exercitiu Ali Bongo Andimba, la scurt timp dupa anuntarea realegerii sale in fruntea tarii, provocand manifestatii de bucurie in randul populatiei. Aceasta tara din Africa Centrala, bogata in petrol, era condusa de peste 55 de ani de familia Bongo.

Razboiul din Ucraina si situatia din Niger, unde militarii l-au inlaturat de la putere, pe 26 iulie, pe presedintele Mohamed Bazoum, urma sa se afle in centrul discutiilor la aceasta reuniune de la Toledo.

Presedintele Nigeriei, Bola Tinubu, care asigura presedintia prin rotatie a Comunitatii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), urmeaza sa participe la reuniune, a precizat seful diplomatiei europene.

Lovitura de stat din Niger a amplificat tensiunile in Sahel, unde alte trei guverne civile au fost rasturnate de militari dupa 2020 si unde miscari rebele jihadiste controleaza regiuni intregi.

Intervievat de CNN cu putin timp inainte de inceputul reuniunii de la Toledo, Borrell a declarat ca situatiile din Gabon si Niger „nu sunt echivalente”.

„In Niger, presedintele era un presedinte ales democratic (…). In Gabon, cu cateva ore inainte de lovitura de stat militara, a avut loc o lovitura de stat institutionala, pentru ca alegerile au fost furate”, a declarat seful diplomatiei europene.

„Nu pot spune ca Gabon era o adevarata democratie, cu o familie care conducea tara de 50 de ani”, a subliniat Borrell.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: