Seful DNA le transmite politicienilor: „Politia judiciara de la DNA nu este subordonata in niciun mod Ministerului de Interne”

news

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Crin Bologa, a declarat miercuri, la Parlament, ca politistii judiciari detasati la DNA nu sunt subordonati „in niciun mod” Ministerului de Interne, ci doar procurorilor.

„Politia judiciara de la Directia Nationala Anticoruptie nu este subordonata in niciun mod Ministerului de Interne. Politistii nostri sunt detasati pe o perioada de sase ani, putand fi reinnoita aceasta detasare. Dupa detasare, ei sunt subordonati doar procurorilor DNA.

Politia judiciara in general, cea care nu este detasata la DNA sau DIICOT, este subordonata in ceea ce priveste instrumentarea cauzelor numai procurorului de caz. Administrativ, agentii de politie judiciara sunt subordonati sefilor ierarhic superiori. Asta inseamna doar administratie, sa ceara resurse sa se deplaseze. In ceea ce priveste instrumentarea cauzelor penale, si in acest moment Codul de procedura penala prevede ca ofiterii si agentii de politie judiciara sunt subordonati numai procurorilor”, a declarat Bologa la sedinta Comisiei speciale parlamentare comune pentru examinarea legilor din domeniul justitiei.

Referindu-se la deficitul de personal, el si -a exprimat speranta ca pana anul viitor posturile de procuror sa fie ocupate in proportie de 85%.

„Exista un deficit de personal la nivelul tuturor institutiilor judiciare. (…) Pana anul viitor trebuie sa completam locurile de procuror in proportie de 85%, o conditie prevazuta in PNRR. Speram sa facem acest lucru, pentru ca prin modificarile aduse acestor legi ale justitiei, procedura de recrutare a procurorilor ne revine noua. Si cea de revocare si cea de recrutare. Avem o problema doar cu vechimea, pe care noi o consideram prea mare pentru ca un procuror sa aiba vocatie sa ajunga la DNA”, a precizat Crin Bologa, citat de Agerpres.

Procurorul-sef al DNA a participat, miercuri, la sedinta Comisiei speciale parlamentare comune pentru examinarea legilor din domeniul justitiei, precizand ca este „multumit” de prevederile referitoare la DNA, pentru ca permit institutiei sa functioneze in continuare „independent, autonom si cu eficienta”.

„Avem garantii in aceasta lege ca ne vom pastra Politia judiciara, ca ne pastram autonomia, ca ne pastram bugetul distinct”, a spus Bologa.

El a mai spus ca procedura de numire a procurorilor sefi este transparenta si publica, atat la Ministerul Justitiei cat si la Consiliul Superior al Magistraturii audierea candidatilor fiind publica.

Intrebat daca va mai candida pentru nou mandat de procuror-sef al DNA, Bologa a spus: „cred ca da”

Membrii Comisiei speciale parlamentare comune pentru examinarea legilor din domeniul justitiei s-au reunit marti si miercuri, in primele doua sedinte.

Comisia este sesizata cu cele trei proiecte trimise in procedura parlamentara de catre Guvern, respectiv cele referitoare la statutul judecatorilor si procurorilor, la organizarea judiciara si la Consiliul Superior al Magistraturii, precizeaza presedintele comisiei, deputatul liberal Gabriel Andronescu, intr-un comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: