Seful Frontex spune ca oprirea migratiei este imposibila

externe

Imigratia neregulata in UE din Africa de Vest a crescut de peste zece ori in ianuarie, potrivit agentiei Frontex, care se asteapta ca sosirile totale sa creasca in 2024 si spune ca oprirea completa a migratiei oamenilor este imposibila, potrivit Reuters.

Seful Frontex, Hans Leijtens, a vorbit in biroul sau din Varsovia inaintea unei calatorii a sefului executivului UE si a premierului spaniol, joi, in Mauritania, care a devenit recent un punct de plecare major catre Europa.

Intrebat despre alegerile europarlamentare din iunie, in care migratia este o problema importanta, fostul politist de frontiera olandez a declarat ca oprirea completa a sosirilor ilegale nu a fost realista.

„Migratia este un fenomen global. Trebuie sa gestionam migratia pentru ca nu putem face fata migratiei negestionate catre Europa. Insa oprirea acesteia imi pare foarte dificila, ca sa nu spun imposibila”, a spus el.

Leijtens a spus ca gestionarea frontierelor externe ale blocului este o parte importanta a unui „portofoliu european” mai larg necesar pentru a face fata provocarii si a subliniat necesitatea dezvoltarii UE si a altor ajutoare pentru tarile straine.

Anul trecut, Frontex a inregistrat 380.000 de treceri neregulate a frontierei, cea mai mare din 2016. Acesta a marcat un alt an consecutiv de crestere de la minimele din 2020 din cauza pandemiei de COVID, o tendinta pe care Leijtens a vazut-o in 2024.

„Nu cred ca va exista o noua tendinta in ceea ce priveste scaderea cifrelor”, a spus el, asteptandu-se ca mai multi oameni din Africa subsahariana sa caute sa ajunga in Europa, in timp ce situatia palestinienilor care fug din Gaza era incerta. „Nu vreau sa par foarte alarmist, dar cred ca este o presupunere care poate fi dovedita, a adaugat Leijtens.

Cei care fug de razboaie au dreptul la azil in UE, care a adapostit deja milioane de ucraineni care fug de invazia Rusiei din 2022. Africanii sunt vazuti in cea mai mare parte ca migranti pe piata muncii, iar blocul vrea sa tina sub control astfel de sosiri.

Potrivit datelor Frontex din ianuarie, ruta Atlanticului este cea mai aglomerata cale de migratie neregulata catre UE, reprezentand aproape jumatate din totalul de aproape 14.000 de sosiri de luna trecuta.

In general, sosirile neregulate au scazut marginal de la an la an si cu o treime fata de decembrie, au aratat datele, lunile de iarna inregistrand de obicei cifre scazute.

Vara se intampla opusul. Datele ONU arata ca peste 3.700 de migranti au murit in drum spre Europa anul trecut, unele dintre cele mai mortale dezastre avand loc in largul orasului de pe litoralul italian Steccato di Cutro si a insulei grecesti Pylos.

Retorica anti-imigratie a crescut in intreaga UE de cand peste un milion de persoane – in mare parte refugiati sirieni – au sosit pe Marea Mediterana in 2015, prinzand blocul nepregatit.

Insulele Canare au raportat sosiri record anul trecut, un exemplu de provocari continue care isi gasesc loc in mod proeminent in campaniile electorale cu promisiuni de reducere a imigratiei.

Potrivit lui Leijtens, cresterea numarului de returnari efective ale solicitantilor de azil esuati a fost esentiala pentru refacerea increderii europenilor. „O operatiune de returnare credibila este foarte importanta de aratat atat locuitorilor Europei, cat si migrantilor. Daca nu aveti nevoie de protectia noastra… veti fi trimis inapoi”, a spus el.

Leijtens a salutat noul Pact al UE privind migratia – o revizuire a normelor de migratie si azil ale blocului – dar a subliniat ca cele 27 de state membre au mai mult de lucru pentru a asigura returnarile.

El a spus ca Frontex nu are mandat sa se implice in Albania in noul acord cu Italia prin care vor fi construite acolo centre pentru migranti – parte a eforturilor Romei de a reduce imigratia.

Sub predecesorul lui Leijtens, care a demisionat in cele din urma pe fondul criticilor, Frontex s-a confruntat cu multiple acuzatii de incalcari ale drepturilor omului. Dupa aproape un an de munca, Leijtens a spus ca doreste ca pentru Frontex drepturile omului sa devina o „parte a ADN-ului sau”. „Daca exista incalcari, vor exista consecinte”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: