Seful politicii externe a UE, Josep Borrell, solicita patrule navale europene in stramtoarea Taiwan: „Taiwanul face parte in mod clar din perimetrul nostru geostrategic”

externe

Josep Borrell, condamna, atacuri, colonisti evrei, palestinieni

Seful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut marinei militare a UE sa patruleze in stramtoarea Taiwan, in semn de angajament, intr-un articol de opinie publicat duminica intr-un saptamanal francez, scrie Deutsche Welle.

Scriind in Journal Du Dimanche, Josep Borrell a declarat ca Europa trebuie sa fie „foarte prezenta in aceasta problema” si ca aceasta priveste continentul „din punct de vedere economic, comercial si tehnologic”.

„Taiwanul face parte in mod clar din perimetrul nostru geostrategic”, a spus Borrell. „Nu doar dintr-un motiv moral, o actiune impotriva Taiwanului trebuie neaparat respinsa. Ci si pentru ca ar fi, in termeni economici, extrem de grav pentru noi, deoarece Taiwanul are un rol strategic in productia celor mai avansate semiconductori”, a spus el.

Beijingul considera Taiwanul drept teritoriu chinezesc si nu a exclus folosirea fortei pentru a pune insula sub controlul sau.

Apelul lui Borrell pentru patrularea navala vine la doua saptamani dupa ce China a lansat un exercitiu de trei zile in jurul Taiwanului, simuland lovituri tintite si blocarea insulei.

Acesta a fost un raspuns la o intalnire intre presedintele taiwanez Tsai Ing-wen si presedintele Camerei Reprezentantilor din SUA, Kevin McCarthy, la inceputul lunii aprilie, cand Tsai se intorcea in Taiwan dintr-un turneu in America Centrala, via Statele Unite.

China se opusese anterior intalnirii programate si avertizase SUA ca va „riposta”.

La inceputul acestei luni, presedintele francez Emmanuel Macron a sustinut ca europenii nu ar trebui sa fie „vasalii” SUA in cazul unui conflict cu China in legatura cu Taiwanul. Europa „nu ar trebui sa fie prinsa in crize care nu sunt ale noastre”, declarase el dupa o vizita la Beijing, atragand critici din partea politicienilor din SUA si Europa.

Macron a vorbit apoi cu presedintele american Joe Biden in cadrul unei convorbiri telefonice pentru a-si reafirma viziunea geopolitica comuna.

China si Taiwan sunt guvernate separat de la sfarsitul razboiului civil chinez din 1949, dar Beijingul isi revendica in continuare suveranitatea si insista asupra principiului „o singura China” in relatiile internationale. Majoritatea tarilor, inclusiv statele UE si SUA, nu recunosc oficial Taiwanul ca tara, dar mentin unele relatii diplomatice neoficiale cu guvernul sau.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: