news

Seful Politiei de Frontiera Mehedinti, retinut de DIICOT pentru ca a protejat grupari infractionale. A primit in schimba bani si favoruri materiale

Seful Politiei de Frontiera Mehedinti, Sorin Coman, a fost retinut de procurorii DIICOT, el fiind acuzat ca a protejat o grupare de traficanti de tigari, primind in schimb bani si favoruri materiale, informeaza Agerpres.

Potrivit unor oficiali din DIICOT, in acelasi dosar au fost retinute alte 16 persoane, printre care un alt politist de frontiera si un agent de la SCCO Mehedinti.

Procurorii DIICOT, impreuna cu ofiteri de politie judiciara, au efectuat, miercuri, 167 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Mehedinti, Timis, Cluj si Dolj intr-un dosar privind destructurarea unor grupari care se ocupau cu traficul de tigari.

In dosar sunt implicati si politisti, cercetati pentru savarsirea infractiunilor de compromiterea intereselor justitiei si luare de mita in varianta agravanta, ei fiind acuzati ca protejau una dintre grupari, in schimbul primirii unor sume de bani si favoruri materiale.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, incepand cu anul 2019, pe raza judetului Mehedinti, si-a desfasurat activitatea un grup infractional organizat, specializat in preluarea, transportul, depozitarea si comercializarea de tigarete provenite din contrabanda, introduse ilegal pe teritoriul Romaniei, prin sustragerea de la controlul vamal, din Serbia, Ucraina si Republica Moldova.

Organizarea ierarhica si rolurile membrilor in cadrul gruparii erau bine determinate, acestia respectand cu strictete modul de operare si masurile de precautie stabilite, indeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entitatii, astfel incat sa se reduca la minimum riscul deconspirarii activitatii infractionale de catre organele de urmarire penala.

Liderul gruparii negocia cu furnizorii preturile, cantitatile si sortimentele de tigarete pe care intentiona sa le cumpere, finanta cumpararea acestora si coordona activitatea ilicita de comercializare a tigaretelor de catre membrii de pe palierele inferioare (de preluare, transport, descarcare, depozitare si vanzare), stabilindu-le acestora sarcini precise si modalitatea de desfasurare a operatiunilor de contrabanda.

Procurorii sustin ca membrii acestei entitatii criminale au beneficiat de sprijinul unor politisti, care, in schimbul unor sume de bani sau favoruri materiale primite periodic sau contextual de la liderul gruparii sau de la alti membri, i-au asigurat pe acestia ca nu vor intreprinde demersurile legale in vederea deconspirarii activitatii infractionale derulate si a tragerii la raspundere penala a acestora.

De asemenea, organele de politie asigurau protectia activitatii infractionale si prin furnizarea catre membrii gruparii de date si informatii din cauzele in care acestia erau cercetati.

Multi dintre cei care sprijineau aceasta grupare si-au organizat retele proprii de comercializare a tigaretelor, prin cooptarea in activitatea infractionala a altor persoane cu o situatie materiala precara, care au acceptat sa vanda tigarete provenite din contrabanda pentru a-si asigura resursele financiare necesare traiului zilnic.

Conform DIICOT, mijloacele de proba administrate in cauza au relevat existenta unei alte grupari infractionale care derula activitati tot pe linia comercializarii de tigarete provenite din contrabanda, insa, in cadrul acestei entitati criminale, rolurile si actiunile desfasurate in concret de fiecare membru in parte nu erau la fel de bine delimitate.

Din ansamblul probator rezulta faptul ca au existat situatii in care factorii decizionali ai celor doua structuri au colaborat, in sensul ca au finantat impreuna anumite transporturi de tigarete de la furnizori comuni si ulterior, la locul de descarcare, au impartit marfa.

Prejudiciul estimat in cauza, pana in prezent, este in suma de 3.961.380 lei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Ciolacu, cu Negoita in spate: „PSD este cel mai european partid din Romania”. Negoita este trimis in judecata in trei dosare penale

Premierul Marcel Ciolacu a pretins, joi, de Ziua Europei, ca "Partidul Social Democrat este cel…

10 ore ago

Record negativ: Venezuela ar putea fi prima natiune care isi pierde toti ghetarii

Venezuela ar putea fi prima natiune din istoria moderna care si-a pierdut toti ghetarii dupa…

10 ore ago

Orban, la Timisoara: „Astazi, in Romania nu este o democratie autentica. Suntem condusi de noua nomenclatura si de noua securitate”

Presedintele Partidului Forta Dreptei, Ludovic Orban, a declarat, joi seara, ca in Romania de astazi…

6 ore ago

Un roman a reusit sa-si faca praf Ferrari-ul intr-un accident intre Turda si Cluj-Napoca

Doi barbati au ajuns la spital si un Ferrari a fost facut praf in urma…

10 ore ago

Zelenski l-a demis pe seful serviciului de protectie si paza dupa ce doi agenti ai acestuia au fost acuzati de complot in vederea asasinarii presedintelui

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis joi pe seful serviciului de protectie, la doua zile…

10 ore ago

Slovenia va recunoaste statul palestinian pana la jumatatea lunii iunie

Guvernul sloven a initiat joi procedura de recunoastere a unui stat palestinian ca forma de…

10 ore ago