Seful spionajului rus a vizitat in secret Coreea de Nord, pentru a discuta „probleme de securitate” cu regimul Kim Jong Un

externe

Serghei Nariskin, Phenian, vizita, securitate

Seful Serviciului rus de Informatii Externe (SVR), Serghei Nariskin, a vizitat Phenianul la inceputul acestei saptamani pentru a discuta despre cooperarea in domeniul securitatii, a transmis joi agentia nord-coreeana de presa KCNA, la cateva saptamani dupa ce Seulul a acuzat nordul ca a expediat mii de containere cu arme la Moscova pentru a sprijini invadarea Ucrainei, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Serghei Nariskin s-a intalnit cu ministrul nord-coreean al securitatii statului, Ri Chang Dae, in cursul vizitei sale care a avut loc de luni pana miercuri.

Cei doi responsabili au discutat despre consolidarea cooperarii „pentru a face fata spionajului si comploturilor tot mai numeroase ale fortelor ostile”, a raportat KCNA.

„Cele doua parti au ajuns la un consens deplin asupra problemelor restante in timpul celor doua intrevederi care s-au desfasurat intr-o atmosfera de camaraderie si prietenie”, potrivit aceleiasi surse.

Rusia si Coreea de Nord sunt ambele supuse sanctiunilor internationale: Moscova pentru invadarea Ucrainei si Phenianul pentru testele sale de arme nucleare.

In septembrie, presedintele rus Vladimir Putin si liderul nord-coreean Kim Jong Un au tinut un summit in Orientul Indepartat rus, in cursul caruia Kim a declarat ca legaturile cu Moscova sunt „prioritatea numarul unu” a tarii sale.

Ulterior, Statele Unite au afirmat ca Phenianul a inceput sa furnizeze arme Moscovei.

La inceputul lui martie, Seulul a declarat ca Coreea de Nord a expediat in Rusia aproximativ 7.000 de containere cu arme pentru razboiul sau impotriva Ucrainei de la inceputul transferurilor in iulie.

Phenianul incearca sa obtina in schimb o serie de ajutoare militare, cum ar fi tehnologia legata de sateliti si modernizarea echipamentului sau militar care dateaza din epoca sovietica, potrivit Washingtonului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: