Seful UDMR, ode si plecaciuni aduse lui Orban. Il compara cu Platon: „Sustin ferm ca Orban Viktor nu are in el nici o picatura de rasism”

politica

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu considera ca discursul lui Viktor Orban de la Baile Tusnad a fost unul rasist sau putinist si apreciaza ca orice declaratie trebuie interpretata in context. Liderul UDMR a afirmat ca-l cunoaste foarte bine pe premierul maghiar, a discutat cu el in repetate randuri si nu are nicio urma de rasism in el, iar faptul ca vrea pace nu-l face sa fie ”un putinist”. Kelemen Hunor a comentat si declaratiile considerate anti-UE si anti-NATO ale premierului din Ungaria.

”Amestecul interrasial, relatiile dintre persoane sunt o chestiune privata in lumea civilizata, nu un subiect politic al partidelor, nu e un subiect ce tine de functionarea societatii si nu e un subiect de stat. Daca se poate spune asa, este un subiect de suflet” – a declarat Kelemen Hunor publicatiei maszol.ro, citat de news.ro.

El sustine ca in Europa, Europa Centrala sau de Est, acest lucru a fost deja decis si nu este o problema politica.

Potrivit presedintelui UDMR, orice declaratie trebuie interpretata in context.

”Sa nu mai vorbim de faptul ca cineva incearca in mod deliberat sa interpreteze gresit o declaratie si doreste sa-si intareasca propria parere sau prejudecatile printr-o interpretare gresita. Este la mare moda, astazi, ca, fara o gandire profunda, sa numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o alta opinie. Eu pot sa gasesc fraze in operele lui Platon pe care, daca le scot din context, pot demonstra, dintr-o singura miscare, cat de rasist sau fascist a fost Platon. Daca ne uitam la tot discursul lui Orban, putem vedea ca nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Exista o singura specie de om, homo sapiens, restul e cancan”, a mai afirmat presedintele UDMR.

Acesta sustine ca-l cunoaste foarte bine pe premierul maghiar si nu exista nicio urma de rasism in el: ”Il cunosc de foarte mult timp pe Orban Viktor, am discutat pe indelete cu el de mai multe ori si sustin ferm ca Orban Viktor nu are in el nici o picatura de rasism”.

Ca raspuns la acuzatia ca prim-ministrul maghiar a tinut un discurs pro-rus la Baile Tusnad, Kelemen Hunor a declarat: ”Viktor Orban a condamnat Rusia, fiecare persoana care condamna razboiul condamna pentru ca ceea ce face Rusia este inacceptabil. Scopul Europei este sa impinga Rusia inapoi la granitele sale si sa puna capat razboiului dintre Rusia si Ucraina cat mai curand posibil. Este in interesul tuturor sa avem pace. Daca cineva vrea pace, asta nu-l face un putinist. Daca cineva crede ca negocierile de pace ar trebui deschise cat mai curand, cred ca are cele mai normale asteptari ale lumii: nu razboiul, ci pacea ar trebui sa fie decisiva”.

In legatura cu acuzatiile de discurs anti-NATO, Kelemen Hunor considera ca este dreptul oricarui lider politic sa-si exprime opinia, chiar daca este diferita de a ltora: ”Cand am aderat la NATO si UE, nu retin sa fi scris pe undeva in tratate ca libertatea de opinie trebuie suspendata si ca trebuie sa uitam de libertatea de exprimare. Intre aliati nu s-a pus problema ca cineva sa nu poata sa aiba o opinie diferita. Eu observ ca NATO este unita in ceea ce priveste razboiul si ajutorul umanitar, insa UE este mai divizata din cauza subiectelor economice si energetice. Dar asta nu inseamna ca toti liderii NATO si UE devin putinisti”.

Kelemen Hunor a comentat si declaratie liderului PSD Marcel Ciolacu, potrivit carora se va discuta in coalitie despre afirmatiile lui Viktor Orban din Romania: ”Daca vrea sa puna un astfel de subiect pe ordinea de zi, nu exista nicio piedica, intrucat oricare dintre liderii coalitiei poate propune orice subiect politic. Daca sugereaza acest lucru, atunci vom vorbi despre asta, sunt pregatit in orice moment pentru orice conversatie sau dezbatere politica, politico-filozofica, ideologica. Intrebarea este care ar fi scopul nostru intr-o astfel de discutie. Daca vorbim despre asta si cetatenii Romaniei vor trai mai bine, mai in siguranta, sau poate mai fericiti ca urmare a unui astfel de demers, atunci are sens. Apropo, toate eforturile intelectuale si discutiile au sens. Nu ne sfiim de acest lucru”.

Premierul Ungariei Viktor Orban a spus, sambata, la Tusnad, ca pentru incheierea razboiului din Ucraina este nevoie de o noua strategie a Occidentului, el precizand totodata ca discursul rusilor trebuie luat in serios.

De asemenea, Viktor Orban considera ca alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decat sa prelungeasca razboiul, iar conflictul nu va fi incheiat decat in urma negocierilor ruso-americane.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a comentat, miercuri seara, declaratiile anti-UE si anti-NATO facute in Romania de premierul Ungariei, Viktor Orban, si a precizat ca va exista o discutie in coalitia de guvernare pe aceasta tema. Ciolacu a mai afirmat si ca a asteptat o reactie a liderului UDMR, Kelemen Hunor.

Mai mult despre: ,

Comentarii: