Seful UDMR se face ca nu pricepe si il sfideaza pe Iohannis: „Orban n-a vorbit de Romania. Chiar nu vad sensul de ce sa explicam, sa spunem cine de ce aplauda un discurs”

politica

Presedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a afirmat, vineri, pentru Agerpres, ca nu este cazul sa se discute despre o criza in coalitia de guvernare, pentru ca Uniunea si-a indeplinit pana in prezent toate obligatiile asumate alaturi de parteneri, adaugand ca premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a vorbit deloc la Tusnad despre Romania si despre autoritatile de la Bucuresti.

„Nu trebuie sa vorbim in niciun caz despre o criza in coalitie. O criza in coalitie este daca nu se respecta programul de guvernare, daca nu se respecta acordul de coalitie, daca nu putem sa ne intelegem pe subiecte din programul de guvernare, de pe agenda noastra politica, daca cineva dintre noi face ceva impotriva intereselor generale sau specifice ale Romaniei si nu este cazul in coalitie. Fiecare si-a facut treaba, discutam, punem in aplicare programul de guvernare, cautam solutii la problemele cetatenilor si la problemele cu care ne confruntam cu totii, dar un conflict in interiorul coalitiei pe un discurs al unui om politic, indiferent cine e acel om politic din Uniunea Europeana, nu cred ca este cazul, ca nu lezeaza, nu atinge in niciun fel coalitia, performantele coalitiei.

Orban n-a vorbit de Romania, Orban n-a vorbit de Guvernul Romaniei, de coalitie, deci nu exista motiv pentru care sa fie o chestiune de tensiune in coalitie. Deci, se poate discuta in coalitie ceea ce a spus Orban, eu sunt pregatit pentru orice discutie”, a declarat liderul UDMR, pentru Agerpres.

Kelemen Hunor a reafirmat pozitia „extrem de clara” a UDMR de condamnare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei.

„Nu suntem de acord cu razboiul, nu suntem de acord cu nicio modalitate de a ataca un stat suveran si, din acest punct de vedere, n-am avut si nu avem dispute in coalitie. Deci, cu totii suntem de acord cu aceasta pozitie de la bun inceput. De altfel, poti sa critici anumite decizii luate de colegii tai la nivel de Uniune Europeana, unde, sigur, sefi de stat si de guvern reprezinta Uniunea Europeana, ei iau decizii impreuna, ei iau decizii in consens, e cultura consensului in Uniune. Asta nu inseamna ca nu poti sa critici anumite atitudini. Poti sa critici. Si Romania poate critica, si Ungaria poate critica, si Franta si toti cei care sunt in Uniune, fiindca nici in tratatele europene, nici in tratatele de aderare nu scrie nicaieri ca libertatea de exprimare si libertatea de a avea o opinie nuantata, diferita sunt interzise. Nu exista asa ceva!”, a subliniat vicepremierul.

Potrivit presedintelui UDMR, au existat, vor exista probabil dispute in Uniunea Europeana in continuare, dar asta nu priveste coalitia de guvernare, coeziunea acesteia.

„Am vazut ca multi au sarit: ‘Trebuie scos UDMR de la guvernare’. Dar de ce? Pentru declaratiile noastre, pentru actiunea sau inactiunea noastra in Guvern, pentru respectarea sau nerespectarea programului de guvernare, acordului de coalitie si a intereselor Guvernului si a tarii, da, ok. Putem sa cautam sanctiuni, putem sa cautam fel de fel de chestiuni legate de functionarea, de imbunatatirea coalitiei, dar aici nu este cazul. Da, sa avem o discutie, nu avem nimic impotriva, cand spune cineva la o sedinta ulterioara a coalitiei, se poate discuta. E un subiect important, am inteles, dar nimeni nu poate spune in acest moment ca UDMR sau liderii Uniunii n-au respectat partenerii din coalitie, n-au respectat acordul din coalitie, programul de guvernare si au actionat impotriva intereselor generale si specifice ale Romaniei pe undeva. Asta nu se poate spune”, a sustinut Kelemen Hunor.

El a adaugat ca si-ar dori sa vina in Romania cat mai multi lideri din UE pentru a-si prezenta viziunea. „Eu mi-as dori sa vina in Romania cat mai multi lideri din Uniunea Europeana, sa se auda foarte multe pareri si viziuni despre ce ne asteapta, cum vrem sa facem sa fie mai usor pentru cetatenii statelor din Uniune si cred ca am fi cu totii mai aproape de adevar, daca am asculta foarte multe puncte de vedere, indiferent daca suntem sau nu de acord cu ele. Deci, putem clarifica aceasta pozitie, eu cred ca pozitiile noastre sunt extrem de transparente si, sigur, incercam sa raspundem la toate intrebarile formulate”, a precizat vicepremierul.

Kelemen Hunor a mentionat ca „Viktor Orban a facut niste clarificari suplimentare, la Viena, pe marginea discursului sustinut la Tusnad, precizand ca condamna rasismul si ca nu a fost o declaratie asa cum a fost prezentata si probabil ca acea propozitie gresita, interpretabila, a fost scoasa din context si a fost interpretata”.

In ceea ce priveste aplauzele primite de Orban, liderul UDMR a spus ca nimeni nu-i putea impiedica pe cei prezenti la evenimentul de la Baile Tusnad, dintre care multi au venit din curiozitate, sa aplaude din respect sau din alte considerente.

„In ceea ce priveste prezenta colegilor, acolo au fost foarte multi oameni, merg din curiozitate, sunt curiosi ce declara un om politic, ce declara premierul Orban, asa cum erau curiosi foarte multi care n-au fost prezenti la Tusnad si au urmarit prin internet sau au citit ulterior – romani, maghiari. Sigur, oamenii merg acolo si aplauda si aceste aplauze sunt de foarte multe feluri. Unii aplauda din respect, altii aplauda din simpatie, altii sunt de acord total sau partial cu cele spuse si aplauda. Care ar fi problema din acest punct de vedere? Probabil ca fiecare aplauda din alte considerente, care fac un mixt de argumente, ar trebui sa-l intrebi pe fiecare de ce aplauda. Deci, sunt multe motive. Si eu daca ma duc la un spectacol aplaud si daca imi place in totalitate si daca imi place partial. Chiar nu vad sensul de ce sa explicam, sa spunem cine de ce aplauda un discurs. Este un lucru aproape firesc, daca te duci la un astfel de eveniment aplauzi si daca ai fost de acord, si daca n-ai fost de acord”, a declarat presedintele UDMR.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca este nevoie de clarificari publice din partea UDMR in contextul discursului sustinut in Romania de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar si de o discutie clarificatoare in cadrul coalitiei.

„Eu cred ca este nevoie de clarificari publice din partea UDMR, fiindca la acel eveniment a fost prezenta o parte semnificativa din conducerea si din randul UDMR. Ei vor trebui sa explice daca au fost de acord cu continutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau daca nu au inteles despre ce se vorbeste si au aplaudat pur si simplu generic personajul care a tinut discursul. Oricare ar fi explicatia, ea trebuie sa existe si cred ca trebuie sa existe o discutie clarificatoare inclusiv in coalitia de guvernare”, a spus seful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinta de presa comuna cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu.

Potrivit lui Iohannis, „nu-si doreste nimeni in Romania sa provoace o criza guvernamentala pentru ca un inalt demnitar strain a avut un discurs eronat”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: