Vesti bune. UE reduce restrictiile privind consumul de gaze, semn ca se atenueaza criza energetica

externe

gas

Comisia Europeana a cerut tarilor UE sa continue sa reduca in continuare consumul de gaze, dar a atenuat aceasta politica, care va fi in intregime voluntara, fiind un semn de optimism ca Europa a depasit criza energetica, relateaza Euractiv.

Tarile Uniunii Europene au stabilit in 2022 un obiectiv voluntar de reducere cu 15% a consumului de gaze in lunile de iarna – una dintre numeroasele masuri de urgenta adoptate dupa ce Rusia a redus livrarile de gaze catre Europa, declansand o criza de aprovizionare si preturi record.

Comisia Europeana a recomandat marti (27 februarie) ca tarile sa continue sa reduca utilizarea gazelor cu 15%, comparativ cu consumul mediu in perioada 2017-2022.

Cu toate acestea, a eliminat o optiune, convenita in 2022, care ar fi putut face obligatorie reducerea de 15% a consumului de gaze in cazul unei crize de aprovizionare.

Oficialii UE au declarat ca unele tari au considerat ca aceasta politica nu mai este necesara, deoarece varful crizei energetice din Europa a trecut, iar tarile europene si-au redus in mod constant cererea de gaze de la invazia Rusiei in Ucraina din februarie 2022.

Comisia a declarat ca situatia aprovizionarii cu energie a Europei s-a imbunatatit semnificativ, deoarece tarile au inlocuit livrarile rusesti cu energie regenerabila si gaze de la alti furnizori.

Dar pietele globale de gaze naturale restranse si obiectivul UE de a renunta complet la combustibilii fosili rusi au insemnat ca este nevoie de economii de energie in continuare, se arata in comunicatul Comisiei.

Pretul gazului in Europa a scazut in aceasta luna la minimele ultimilor aproape trei ani. Potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe, tarile UE ies din aceasta iarna cu depozitele de gaze neobisnuit de pline – la aproximativ 64% din capacitate.

Consumul de gaze al tarilor UE a scazut cu 18% in perioada august 2022, cand pretul gazelor a atins cel mai ridicat nivel din toate timpurile, si decembrie 2023, fata de nivelurile normale, a precizat Comisia Europeana.

„Reducerile cererii de gaze nu sunt, bineinteles, determinate de obiectivul in sine, ci de un mix de factori”, a declarat Simone Tagliapietra, senior fellow la think-tank-ul Bruegel.

Printre factorii care au redus consumul de gaze in Europa se numara reducerea activitatii industriale, temperaturile blande din timpul iernii si cresterea productiei de energie din surse regenerabile, a adaugat ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: