Senatorii au votat proiectele legilor Educatiei

news

Proiectele de legi ale Educatiei au fost votate, luni, in Senat, care este camera decizionala, in prima zi de greva generala in invatamant, potrivit edupedu.ro.

Legea invatamantului preuniversitar a trecut cu 82 de voturi pentru si 28 impotriva, iar la proiectul legii invatamantului superior au fost 79 de voturi pentru si 28 impotriva. Proiectele de legi urmeaza sa mearga la promulgare la seful statului.

Prima generatie care ar da acest examen de admitere este cea care intra in clasa a V-a in anul scolar 2023-2024.

Admiterea la liceu este un subiect care a starnit controverse in spatiul public. Parlamentarii au decis ca, pentru 50% dintre locuri va fi introdus un examen de admitere la liceu, pe langa Evaluarea Nationala.

Religia a fost impusa ca disciplina optionala la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, la proba specifica a profilului sau specializarii.

Banii pentru materialele profesorilor si posibilitatea de a primi o chirie de 400 de euro pe luna, amendamente eliminate din proiectul Legii invatamantului preuniversitar.

Obligatia profesorilor de a promova diversitatea ca resursa de invatare, criticata de cultele religioase, a fost eliminata de deputatii din Comisia de invatamant si inlocuita cu „respectarea diversitatii“.

Profesorii care nu au locuinta in localitatea unde au postul vor beneficia de decontarea transportului.

Condamnatii penal si cadrele didactice sanctionate nu pot fi membri in consiliul de administratie al scolii.

Hotararile CA se vor lua cu majoritate de voturi, nu cu doua treimi, cum este acum.

Asociatiile de elevi, adaugate pentru prima data in proiectul legii invatamantului drept colaboratori ai Ministerului Educatiei.

Telefonul mobil poate fi confiscat de la elevii din clasele primare si gimnaziu si predat parintilor, potrivit unui amendament sustinut si de ministrul Educatiei. Pentru elevii de liceu, decizia privind interzicerea telefoanelor ramane la dispozitia scolii.

Pentru prima oara, in legea invatamantului a fost introdusa educatia elevelor gravide si a elevilor parinti. Masuri propuse: consiliere scolara si psihologica, sprijin financiar, posibilitatea de a amana examenele, daca sunt in perioada de nastere.

Exmatricularea elevilor, introdusa in proiectul de lege a invatamantului, printr-o serie de amendamente sustinute de Ministerul Educatiei, PSD, PNL, UDMR si AUR.

Liceele pedagogice vor continua sa formeze invatatori, iar acestia se vor putea angaja in invatamant ca suplinitori pentru doar 5 ani. Au nevoie de diploma de facultate in pedagogia invatamantului primar pentru titularizare sau definitivare.

Vineri, USR a demarat o campanie prin care politicienii din Opozitie au facut apel la populatie sa le scrie senatorilor sa nu voteze proiectele de legi ale Educatiei. Intr-un clip, prezinta Educatia ca pe o mama agresata de un barbat, in fata copiilor, si pentru care nimeni nu intervine.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: