Senatorul Romascanu a refuzat sa isi deschida portbagajul in fata politistilor, fluturand legitimatia de parlamentar. In portbagajul lui Buzatu s-au gasit acum 1,25 milioane lei

politica

Lucian Romascanu, LGBT, CEDO, Romania, diferente culturale

In contextul in care in portbagajul lui Dumitru Buzatu a fost gasita o spaga de 1,25 milioane de lei, un deputat USR reaminteste ca actualul purtator de cuvant al PSD, Lucian Romascanu, a refuzat in ianuarie 2021 sa isi deschida portbagajul la solicitarea unui echipaj de politie. Romascanu a tinut insa, sambata, sa dea lectii de integritate Opozitiei.

„Acum ca ne-am lamurit cum statea spaga de 1,25 milioane lei in portbagajul lui Dumitru Buzatu, ar trebui sa ne explice purtatorul de cuvant al PSD, domnul Lucian Romascanu, de ce era atat de precaut cand era vorba de portbagajul sau.

Daca nu stiti, pe 17 februarie 2021, dupa o oprire in trafic, senatorul PSD Lucian Romascanu a refuzat sa deschida portbagajul masinii sale la solicitarea politistilor de la Rutiera. El si-a justificat decizia prin faptul ca i-ar fi afectata viata privata si ca ar fi nevoie de avizul Parlamentului.

Era frumos sa faca un exercitiu de transparenta, nu l-a facut, a lasat loc la interpretari. Tot ce au putut face politistii a fost sa-i dea o amenda de 1.160 lei si patru puncte penalizare. Scuza lui Lucian Romascanu: ‘Nu cred ca e corect ca, la 30 de ani de la Revolutie, sa vina un politist si sa spuna «Deschide portbagajul!» fara sa indice motivul.’

Curaj, domnule Lucian N. Romascanu, ce aveati in portbagaj, pe 17 februarie 2021, de nu putea fi aratat ofiterului de la Politia Rutiera?”, a transmis deputatul USR Mihai Badea, jurist de profesie.

Purtatorul de cuvant al PSD, Lucian Romascanu, a tinut sambata sa se laude cu „noul PSD”, avand in vedere ca Buzatu a fost dat afara dupa ce a fost prins in flagrant ca lua spaga.

„Cred ca decizia presedintelui Ciolacu si a forurilor de conducere este una corecta, pentru ca, inca de la preluarea conducerii de catre Marcel Ciolacu, toleranta a fost zero fata de orice fapta de tipul asta, am avut listele de Parlament, si la Camera, si la Senat, cu oameni fara niciun fel de problema penala, ori de cate ori a existat un semnal puternic in spatiul public privind probleme de integritate, imediat deciziile au fost luate. Nu e o decizie usoara, e vorba de colegi dar, pana la urma, noul Partid Social Democrat a decis sa mearga inainte intr-o formula perfect curata si corecta.

(…) Masurile pe care le-am luat sunt cele pe care, de exemplu, cei care striga fara penali in functii publice o tin pe doamna Clotilde, in continuare, protejata”, a mai spus  Romascanu.

„Este o surpriza foarte mare, este un coleg vechi, il stiu si eu de ceva vreme. Din pacate, lucrurile se intampla indiferent de ceea ce credem noi sau nu credem despre o persoana. Va raspunde in fata legii pentru ceea ce a facut iar politic, noi am luat cea mai buna decizie pentru partid, pentru imaginea partidului si pentru felul cum vrem sa mergem inainte”, a adagat Romascanu.

In luna februarie 2021, pe cand era ministru al Culturii,  Romascanu a refuzat sa-si deschida portbagajul masinii, dupa ce a fost oprit in trafic, invocand faptul ca este parlamentar. Romascanu este un apropiat al liderului PSD, Marcel Ciolacu, fiind de altfel senator de Buzau.

Conform G4 Media, Romascanu si-a justificat decizia prin faptul ca i-ar fi afectata viata privata si ca ar fi nevoie de avizul Parlamentului.

Sanctionat de politisti, Romascanu a contestat amenda la instanta, dar judecatorii i-au respins plangerea. Nemultumit, senatorul a depus apel, care se va judeca la Tribunalul Bucuresti, si a sesizat Curtea Constitutionala.

Romascanu a relatat ca a fost sanctionat pentru ca nu a permis organelor de politie sa efectueze controlul bunurilor transportate in portbagajul autoturismului.

Romascanu a transmis judecatorului ca ”a refuzat in mod legitim ingerinta agentului in intimitatea sa cata vreme inspectarea portbagajului este absolut arbitrara si nejustificata, incalcand dreptul la respectarea vietii private recunoscut oricarui european si garantiile oferite de dispozitiile Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor. Agentul nu a informat petentul cu privire la suspiciunea care ar fi legitimat controlarea vehiculului si nici nu a tinut cont ca parlamentarii pot fi perchezitionati numai cu avizul camerei din care fac parte.”

In intampinare, Politia Rutiera a cerut respingerea plangerii ca nefondata, depunand si cazierul contraventional al petentului.

Analizand argumentele celor doua parti, un judecator de la Sectorul 1 a stabilit ca procesul-verbal a fost intocmit legal. Referitor la motivul pentru care agentul de politie a solicitat inspectarea portbagajului, magistratul a sustinut ca ”acesta nu constituie o imprejurare a comiterii faptei de catre petent, ci poate reprezenta scopul controlului efectuat de agentul constatator.

Or, scopul este acela de a verifica comiterea unor eventuale contraventii, cum ar fi de exemplu, lipsa obiectelor ce trebuie sa se afle in mod obligatoriu in autoturism, precum triunghiuri reflectorizante, trusa de prim-ajutor sau transportul de bunuri interzise”, adaugand ca ”nu poate fi asimilata solicitarea de verificare a portbagajului autoturismului cu masura perchezitiei autovehiculului, deoarece presupune doar deschiderea acestui compartiment, iar nu analizarea amanuntita a intregului autoturism si a tuturor obiectelor aflate in acesta. (…) Prin urmare, agentul de politie nu necesita acordul structurii parlamentare din care face parte petentul.”

Nici argumentul incalcarii vietii private nu a fost acceptat de instanta, deoarece posibilitatea verificarii portbagajului ”este prevazuta de lege, are un scop legitim – prevenirea si sanctionarea eventualelor contraventii referitoare la transportarea unor bunuri ilegale sau constatarea inexistentei unor bunuri ce trebuie sa se afle in permanenta intr-un autovehicul, precum trusa de prim-ajutor si triunghiuri reflectorizante – si este proportionala cu scopul urmarit.”

”Instanta subliniaza ca agentul de politie nu trebuia sa justifice in mod amplu solicitarea de a inspecta bunurile transportate, fiind permis agentilor de politie sa efectueze controale de rutina in trafic, tocmai pentru a preveni comiterea unor fapte de natura contraventionala sau penala.”

”Nu cred ca e corect ca, la 30 de ani de la Revolutie, sa vina un politist si sa spuna «Deschide portbagajul!» fara sa indice motivul”, a acuzat Romascanu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: