„Separatistii pro-RUSI au furat tot”. Reportaj cutremurator despre viata teribila a oamenilor din estul Ucrainei

analize

De la Tratatul de la Minsk, cand s-a dispus incetarea focului in estul Ucrainei, a trecut un an. Cum decurge astazi viata oamenilor in nordul frontului, aproape de Lugansk aproape ca nimeni nu mai stie.

Bombele au distrus mare parte din blocurile de locuinte din orasul cu 100.000 de locuitori, Lisichansk. In locul geamurilor, vezi astazi gauri negre. Doi pensionari, ambii de 66 de ani, locuiesc intr-unul dintre aceste blocuri din oras. Amandoi sunt vaduvi si locuiesc in doua apartamente diferite.

Apa curenta nu exista in blocul lor. Cladirea a fost bombardata in vara lui 2014, cand fortele ucrainene i-au inlaturat din oras pe separatistii prorusi. „Avem, din nou, electricitate”, spun cei doi. Asta le da posibilitatea sa incalzeasca macar cate o camera din apartament. Autoritatile locale le-au propus sa se mute in alta parte, dar cei doi au preferat sa ramana in blocul aproape distrus.

Cei doi spera ca statul le va plati sume compensatorii pentru locuintele distruse, bani cu care sa isi cumpere alte apartamente. „Vreau sa fiu sigur ca voi locui intr-o casa care e a mea, spune barbatul. Am scris si primarului nostru si premierului tarii, dar, pana acum, nimic”, adauga el, citat de Deutsche Welle.

Doua treimi din regiune se afla sub controlul guvernului de la Kiev, insa capitala regiunii, Lugansk, ramane in mainile separatistilor prorusi. De aceea, autoritatile locale s-au mutat in orasul industrial Donetk, la nord de linia de front.

Conform unor date ONU, numai in regiunea administrativa Lugansk locuiesc in jur de 224.000 de oameni care au fost obligati sa-si paraseasca locurile natale. Asta inseamna mai mult de o patrime din toti refugiatii interni ucraineni. Din pacate, autoritatile de la Kiev sunt aproape nepasatoare fata de oamenii de aici.

Daca Ucraina ar fi vrut, ar fi putut recupera regiunea ocupata

Doar anumite ONG-uri cu finantare norvegiana se mai implica in cursul vietii oamenilor de aici.Tatiana, o femeie de 30 de ani care a fost nevoita sa paraseasca Lugansk din cauza razboiului, spune ca Ucraina putea sa lupte mai mult pentru pamantul sau.

Ea a lucrat ca filolog la Universitatea din Lugansk. „Cred ca Rusia a intrat in tara noastra cu intentia de a ramane. Daca Ucraina ar vrea, ar putea sa se lupte pentru regiunea ocupata, dar, din pacate, nu exista vointa politica”.

In nord-vestul regiunii exista un punct de trecere, o granita interna, un pod care leaga micul oras Stanita Lugansk, aflat sub controlul statului ucrainean, cu vechea capitala Lugansk aflata mai la sud. Intr-un frig naprasnic, oamenii stau la coada sa treaca dincolo, fiind nevoiti cateodata sa astepte si trei ore.

Sunt lasati sa treaca doar cate trei, patru oameni care, dupa ce isi viziteaza rudele se intorc inapoi in regiunea controlata de separatisti. Se verifica pasapoartele, precum si cumparaturile din geanta. „Mi-am cumparat haine si ceva mancare. Si in Lugansk avem de toate, dar e mai scump decat aici”, spune un barbat.

Nu putini sunt cei care trebuie sa treaca prin punctul de frontiera pentru a-si lua pensia. Unii oameni aflati la coada spun ca acum primesc doua pensii: una de la rusi, alta de la Kiev.

Separatistii au jefuit tot

De la inceputul blocadei economice impuse de Kiev in regiunile ocupate de separatisti, asta e singurul mod de incasa pensia. Transferurile bancare au fost blocate inca de la inceput. „Mai intai, separatistii au furat tot ce au gasit. In Lugansk au golit tot, bancomatele, bancile”, spun doi pensionari care se tem de separatisti.

O femeie locuieste de ambele parti ale granitei interne. In Lugansk isi are casa, iar copiii au trecut demult in regiunea controlata de fortele de la Kiev.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: