Separatistul catalan Carles Puigdemont a fost arestat in Italia. Este acuzat de „razvratire” si „deturnare de fonduri publice”

externe

Europarlamentarul separatist si fost lider al guvernului regional catalan Carles Puigdemont, aflat in exil in Belgia din 2017 dupa tentativa de secesiune a Cataloniei din acelasi an, a fost arestat joi in Italia, a anuntat avocatul sau, citat de AFP, anuntat Agerpres.

„Presedintele Puigdemont a fost arestat la sosirea in Sardinia, unde calatorea ca deputat european”, a afirmat avocatul sau, Gonzalo Boye, pe Twitter, explicand ca arestarea sa a avut loc pe baza unui mandat european de arestare din 14 octombrie 2019.

Liderul catalan a fost arestat la Alghero, a confirmat pe Twitter seful sau de cabinet, Josep Lluis Alay.

„La sosirea pe aeroportul din Alghero, a fost arestat de politisti la frontiera italiana. Maine (vineri), presedintele va fi prezentat judecatorilor Curtii de Apel din Sassari, care este competenta sa decida eliberarea sau extradarea acestuia”, a indicat Alay.

La 9 martie, Parlamentul European i-a ridicat imunitatea parlamentara lui Carles Puigdemont si altor doi europarlamentari separatisti, masura care a fost confirmata la 30 iulie de Curtea de Justitie a UE.

Exilat in Belgia de la tentativa de secesiune din 2017 pentru a scapa de urmarirea penala de catre justitia spaniola, Carles Puigdemont nu a beneficiat de gratierea acordata la sfarsitul lui iunie celor noua separatisti inchisi in Spania, iar guvernul spaniol al socialistului Pedro Sanchez doreste in continuare ca el sa sa fie judecat in Spania.

Carles Puigdemont este urmarit penal pentru „razvratire” si este acuzat de „deturnare de fonduri publice”, reaminteste AFP.

Mai mult despre:

Comentarii: