Serbia ia in considerare reintroducerea serviciului militar obligatoriu, pe fondul cresterii tensiunilor regionale

externe

alecsandar vucic, serbia

Relatiile Serbiei cu Kosovo si Bosnia sunt la un nivel scazut, ceea ce ridica ingrijorari cu privire la o revenire a violentei, relateaza Euronews.

Presedintele Aleksandar Vucic a declarat ca unii dintre cei mai importanti comandanti ai armatei i-au oferit „argumente puternice” in favoarea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, care a fost suspendat in 2011 in cadrul unui efort de profesionalizare a fortelor armate.

Presedintele populist sarb nu a precizat cand va fi reintrodusa masura. El a precizat ca parlamentul national, dominat de aliatii sai, va vota asupra propunerii, care vine dupa o lunga campanie a nationalistilor in favoarea acesteia.

„Nu amenintam pe nimeni”, a declarat Vucic in timp ce inspecta o expozitie de echipamente militare dupa intalnirea cu comandantii. „Astazi, daca nu ai o armata (puternica), nu ai o tara”, a spus el.

„Vom vedea daca (serviciul militar) va dura 90 sau 100 de zile, sau poate 110 zile”, a declarat Vucic reporterilor. „Precum si cand va fi introdus si cum vor fi indeplinite conditiile financiare si logistice”, a mai spus el.

Politicienii din opozitie si alti critici ai proiectului au pus la indoiala logica unei consolidari militare in conditiile in care Serbia este aproape complet inconjurata de tari membre NATO, care dispun de o putere de foc superioara in cazul unui conflict.

Exista, de asemenea, temeri ca guvernul ar putea avea dificultati in a plati factura pentru o armata mai mare.

Desi Serbia este oficial neutra, armata sa a mentinut legaturi stranse cu Rusia, de la care isi cumpara cea mai mare parte a echipamentelor, inclusiv avioane de lupta si tancuri.

In timp ce Serbia incearca in mod oficial sa devina membra a Uniunii Europene, guvernul sau a refuzat sa introduca sanctiuni impotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia in Ucraina.

Principalul subiect de disputa este fosta provincie sarba Kosovo, care si-a declarat independenta in 2008. Serbia si aliatii sai, Rusia si China, nu au recunoscut statutul de stat al acesteia.

In ultimele luni, Serbia a ridicat de mai multe ori gradul de pregatire de lupta al fortelor sale de la granita cu Kosovo.

Cu toate acestea, Belgradul a mentinut relatii cordiale cu NATO, ale carei trupe de mentinere a pacii sunt stationate in Kosovo din 1999, cand alianta militara occidentala a intervenit pentru a opri represiunea sangeroasa a Serbiei impotriva separatistilor albanezi din Kosovo.

O alta regiune volatila este Bosnia, unde liderul separatist sarb bosniac Milorad Dodik ameninta ca va declara independenta jumatatea Bosniei controlata de sarbi si o va uni cu Serbia vecina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: