externe

Serbia ia in considerare reintroducerea serviciului militar obligatoriu, pe fondul cresterii tensiunilor regionale

Relatiile Serbiei cu Kosovo si Bosnia sunt la un nivel scazut, ceea ce ridica ingrijorari cu privire la o revenire a violentei, relateaza Euronews.

Presedintele Aleksandar Vucic a declarat ca unii dintre cei mai importanti comandanti ai armatei i-au oferit „argumente puternice” in favoarea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, care a fost suspendat in 2011 in cadrul unui efort de profesionalizare a fortelor armate.

Presedintele populist sarb nu a precizat cand va fi reintrodusa masura. El a precizat ca parlamentul national, dominat de aliatii sai, va vota asupra propunerii, care vine dupa o lunga campanie a nationalistilor in favoarea acesteia.

„Nu amenintam pe nimeni”, a declarat Vucic in timp ce inspecta o expozitie de echipamente militare dupa intalnirea cu comandantii. „Astazi, daca nu ai o armata (puternica), nu ai o tara”, a spus el.

„Vom vedea daca (serviciul militar) va dura 90 sau 100 de zile, sau poate 110 zile”, a declarat Vucic reporterilor. „Precum si cand va fi introdus si cum vor fi indeplinite conditiile financiare si logistice”, a mai spus el.

Politicienii din opozitie si alti critici ai proiectului au pus la indoiala logica unei consolidari militare in conditiile in care Serbia este aproape complet inconjurata de tari membre NATO, care dispun de o putere de foc superioara in cazul unui conflict.

Exista, de asemenea, temeri ca guvernul ar putea avea dificultati in a plati factura pentru o armata mai mare.

Desi Serbia este oficial neutra, armata sa a mentinut legaturi stranse cu Rusia, de la care isi cumpara cea mai mare parte a echipamentelor, inclusiv avioane de lupta si tancuri.

In timp ce Serbia incearca in mod oficial sa devina membra a Uniunii Europene, guvernul sau a refuzat sa introduca sanctiuni impotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia in Ucraina.

Principalul subiect de disputa este fosta provincie sarba Kosovo, care si-a declarat independenta in 2008. Serbia si aliatii sai, Rusia si China, nu au recunoscut statutul de stat al acesteia.

In ultimele luni, Serbia a ridicat de mai multe ori gradul de pregatire de lupta al fortelor sale de la granita cu Kosovo.

Cu toate acestea, Belgradul a mentinut relatii cordiale cu NATO, ale carei trupe de mentinere a pacii sunt stationate in Kosovo din 1999, cand alianta militara occidentala a intervenit pentru a opri represiunea sangeroasa a Serbiei impotriva separatistilor albanezi din Kosovo.

O alta regiune volatila este Bosnia, unde liderul separatist sarb bosniac Milorad Dodik ameninta ca va declara independenta jumatatea Bosniei controlata de sarbi si o va uni cu Serbia vecina.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

2 minute ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

14 minute ago

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

O oră ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

3 ore ago

Pelerinajul de Rusaliile catolice de la Sumuleu Ciuc. Unii pelerini au facut peste 1000 de kilometri

Numeroase grupuri de pelerini se indreapta, sambata dimineata, spre Sumuleu Ciuc, pentru a participa la…

35 de minute ago