externe

Serbia si-a ridicat MIG-urile in aer, acuza ca drone din Kosovo au intrat in spatiul sau aerian. Presedintele: „Distrugeti toate dronele inamice”

Mai multe drone au intrat in ultimele zile in spatiul aerian al Serbiei venind dinspre Kosovo, a afirmat miercuri ministrul sarb al apararii, pe fondul unei intensificari a tensiunilor intre Belgrad si fosta provincie sarba ce si-a dobandit independenta dupa o revolta de gherila, relateaza Reuters.

Guvernul din Kosovo a respins acuzatia in acest sens, asigurand ca dronele nu au provenit de pe teritoriul sau.

Tensiunile dintre Kosovo si Serbia au crescut in legatura cu eforturile autoritatilor de la Pristina de a determina minoritatea sarba sa inlocuiasca placutele de inmatriculare datand din anii 1990, cand Kosovo facea parte din Serbia, cu placute dupa modelul kosovar.

„Nu pot sa va spun ale cui au fost acele drone, dar pot spune ca toate au venit de pe teritoriul Kosovo”, a declarat ministrul Milos Vucevic pe canalul RTS TV, fara a da alte detalii despre dronele respective.

Acesta a mai spus ca presedintele Aleksandar Vucic, care este comandantul suprem al fortelor armate ale Serbiei, a emis un ordin de a „elimina” toate dronele care intra in spatiul aerian sarb si a plasat fortele sarbe in stare de „alerta sporita”.

Ministrul kosovar al apararii Armend Mehaj a negat in ce-l priveste ca dronele au venit dinspre Kosovo, a carui majoritate etnica albaneza s-a revoltat impotriva regimului represiv al Belgradului, in 1998-1999, pentru a-si declara in cele din urma unilateral independenta, in 2008. Independenta Kosovo a fost recunoscuta de peste 100 de state din intreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (exceptiile sunt Spania, Romania, Grecia, Slovacia si Cipru).

„Un astfel de discurs este doar un pretext pentru cresterea numarului trupelor sarbe la granita cu Republica Kosovo, ca mijloc de raspandire a unei stari de panica in randul cetatenilor din amandoua statele”, a declarat Mehaj.

Kosovo a incercat de mai multe ori in acest an sa impuna inlocuirea placutelor de inmatriculare, dar a intampinat rezistenta uneori violenta in nordul Kosovo, fief al nationalismului sarb. Saptamana trecuta, la presiunile SUA si UE, Kosovo a prelungit perioada de tranzitie pentru schimbarea placutelor, avertizand insa ca dupa 21 noiembrie vor incepe amenzi si dupa 21 aprilie anul viitor se va trece la confiscarea masinilor celor care nu se conformeaza.

La aproape 15 ani dupa declararea independentei, circa 15.000 de etnici sarbi care traiesc in nordul Kosovo continua sa considere aceasta regiune ca facand parte din Serbia si resping autoritatea statului kosovar.

NATO continua sa aiba in Kosovo circa 3700 trupe de mentinere a pacii.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

2 ore ago

Ecuadorul spune ca a dat in judecata Mexicul pentru ca i-a acordat azil fostului vicepresedinte

Ministerul de Externe din Ecuador a declarat, luni, ca a dat in judecata Mexicul la…

2 ore ago

Accident mortal in Peru. Un autocar a cazut intr-o rapa. Cel putin 23 de persoane au murit

Cel putin 23 de persoane au murit dupa ce un autocar a cazut intr-un rau…

2 ore ago

Piedone il acuza pe Ciolacu ca incearca sa-l mituiasca: „Promite functii pentru mine si pentru membrii familiei mele”

Cristian Popescu Piedone l-a acuzat, luni, la Antena 3 pe premierul PSD Marcel Ciolacu ca…

4 ore ago

Iar scandal in Parlament, un ales a capturat microfonul Camerei Deputatilor: „Nu stati cu fundul la sala” – Video

Sedinta de plen a Camerei Deputatilor a fost suspendata, luni, cu 20 de minute mai…

3 ore ago