externe

Polonia face o predictie sumbra pentru Rusia, daca rusii o vor ataca inca o data: „Rusia a atacat Polonia de multe ori in cei 500 de ani de istorie a noastra”

Polonia a emis o predictie sumbra pentru Rusia in cazul in care presedintele Vladimir Putin ar ataca statul membru NATO, relateaza Newsweek.

Intr-un interviu acordat ziarului german Bild, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, s-a pronuntat cu privire la posibilitatea ca tara sa sa fie atacata de Rusia in viitor.

Oficialii rusi au vehiculat in mod regulat posibilitatea ca Rusia sa atace membrii NATO ca raspuns la ajutorul si armele pe care acestia le-au oferit Ucrainei in razboiul in curs. Armata poloneza a declarat pe tot parcursul razboiului ca rachete de croaziera rusesti lansate spre vestul Ucrainei au intrat in spatiul sau aerian.

Polonia „nu ar fi deloc surprinsa” daca Rusia ataca, dar in cele din urma va pierde, deoarece este mult mai slaba decat Occidentul, a declarat Sikorski.

„Rusia a atacat Polonia de multe ori in cei 500 de ani de istorie a noastra”, a adaugat el. „Dar in acest scenariu, Rusia va pierde, deoarece noi, Occidentul, suntem mult mai puternici decat Rusia”, a mai spus diplomatul.

„Ucraina nu lupta singura. Spre deosebire de ceea ce s-a intamplat de multe ori in trecut, noi nu vom lupta singuri”, a spus Sikorski.

El a subliniat importanta ca Ucraina sa castige razboiul in curs de desfasurare, care a inceput dupa ce Rusia a lansat o invazie a tarii in februarie 2022.

„Avem de ales: fie avem o armata rusa infranta in afara granitelor Ucrainei, fie o armata rusa victorioasa la granita cu Polonia. Iar ceea ce ar face Putin in acest caz este ceea ce a facut Hitler cu Cehoslovacia; ar lua industria si oamenii din Ucraina si i-ar mobiliza pentru a merge mai departe”, a declarat Sikorski.

„Este mai bine sa il oprim pe Putin in Ucraina, la 500-700 de kilometri est de aici”, a mai spus el.

Cand i s-a cerut sa se pronunte cu privire la posibilitatea ca membrii NATO sa fie atacati de Rusia in viitor, Sikorski a declarat ca politicienii germani „par sa accepte ca Rusia ar fi pregatita doar peste patru sau cinci ani – si pana atunci, Germania ar fi si ea pregatita”.

„Dar chestiunea este ca, inainte ca Rusia sa ajunga in Germania, trebuie sa treaca prin alte cateva tari”, a adaugat Sikorski.

In martie, Putin a respins orice sugestie ca tara sa ar putea lansa un atac asupra unui membru NATO.

„Declaratiile lor despre presupusa noastra intentie de a ataca Europa dupa Ucraina sunt pure prostii”, a declarat Putin, mentionand ca bugetul de aparare al Washingtonului este de peste 10 ori mai mare decat cel al Moscovei. „Avand in vedere acest lucru, avem de gand sa purtam un razboi impotriva NATO? Sunt niste deliruri”.

Acest sentiment a fost reluat de ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, la 26 aprilie. El a declarat ca Rusia nu a avut niciodata planuri de a ataca membrii aliantei militare NATO.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Pretul saormelor s-a dublat in Germania, problema a fost dezbatuta chiar si de cancelarul Scholz. Un nou termen isi face loc in politica germana: donerflatia

In Germania, doner kebab (similar cu faimoasa saorma din Romania), odinioara accesibil, a devenit emblema…

2 ore ago

Accident comis de o soferita in Capitala, o bunica si nepotul ei au fost loviti in timp ce traversau strada

O soferita in varsta de 44 de ani din Bucuresti a lovit joi cu masina…

9 minute ago

Romanca, legaturi cu cartelul Sinaloa din Mexic. A fost arestata in Spania intr-o afacere cu o cantitate uriasa de droguri

Politia spaniola a anuntat joi confiscarea a 1.800 de kilograme de metamfetamina pe care unul…

40 de minute ago

Cine sunt primarii care au atras finantari-record din PNRR (P)

Primarii USR au profitat din plin de fondurile europene din PNRR, programul facut de USR…

O oră ago

Ambasadoarea SUA, nevoita sa dezminta un fake news lansat de Ciolacu. Cand vor reusi romanii sa scape de vize pentru SUA, cel mai devreme

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, l-a contrazis pe premierul Marcel Ciolacu, care sustinea ca romanii vor…

O oră ago