Serviciile secrete din Cehia au demascat o retea finantata de Moscova, care descuraja tarile UE sa sprijine Ucraina

actualitate

retea, Rusia, servicii secrete, Cehia, demascata, Ucraina

Serviciile de informatii cehe au demascat o retea finantata de Moscova care raspandea propaganda rusa despre Ucraina si isi extindea influenta pana in Parlamentul European, a anuntat  prim-ministrul ceh Petr Fiala.

Site-ul de informatii Voice of Europe, cu sediul la Praga, era folosit pentru a raspandi informatii menite sa descurajeze UE sa ajute Ucraina in lupta sa impotriva invaziei ruse lansate in februarie 2022. Potrivit lui Fiala, reteaua prorusa demascata de Serviciul de Informatii Ceh (BIS) desfasura activitati care „puteau avea un efect important asupra securitatii Republicii Cehe si a UE”.

„Acest grup desfasura pe teritoriul UE operatiuni si activitati menite sa submineze integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei”, a adaugat prim-ministrul Cehiei in fata jurnalistilor. „Activitatea grupului (…) merge de asemenea pana in Parlamentul European”, a mai spus el, citat de cotidianul The Moscow Times.

Potrivit BIS, reteaua era finantata din Rusia. „Operatiunea BIS a dezvaluit in ce masura Rusia isi extinde influenta pe teritoriul tarilor membre ale UE si cum incearca ea sa influenteze procesele politice din tara noastra”, a subliniat BIS pe reteaua sociala X.

Guvernul ceh a plasat Voice of Europe, pe Viktor Medvedciuk, fost deputat ucrainean si om de afaceri apropiat Kremlinului, precum si pe omul de media Artiom Marsevski pe lista persoanelor sanctionate in legatura cu activitatile retelei.

Potrivit publicatiei Denik N, responsabili politici europeni ce coopereaza cu site-ul Voice of Europe, care a publicat apeluri ale unora dintre ei pentru incetarea ajutorarii Ucrainei, au fost platiti din fonduri ruse, care au finantat de asemenea campanii pentru viitoarele alegeri europene.

Plati ar fi ajuns la responsabili politici din Belgia, Franta, Germania, Ungaria, Olanda si Polonia, potrivit publicatiei, care citeaza o sursa diplomatica ceha. Aceasta a subliniat implicarea formatiunii germane de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Artiom Marsevski era responsabili de continutul Voice of Europe, precum si de relatiile cu responsabilii politici europeni, potrivit aceleiasi surse.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: