externe

Serviciile secrete din Germania au prins un spion al Rusiei. Acesta a fost plasat in arest preventiv

Germania a anuntat luni arestarea pe teritoriul sau a unui om de stiinta rus care lucra intr-o universitate si care este suspectat de spionaj pentru Moscova, un caz care ar putea complica relatiile bilaterale deja tensionate dintre cele doua tari, informeaza France Presse, citata de Agerpres.

Barbatul, prezentat de justitia germana doar sub numele de Ilnur N., este ”puternic suspectat, cel putin de la inceputul lui octombrie 2020, de a fi fost angajat de un serviciu de informatii rus”, in timp ce lucra ca asistent stiintific la o universitate germana, potrivit Parchetului federal din Karlsruhe, care se ocupa de cazurile de spionaj.

Intre octombrie si iunie anul trecut, el s-a intalnit in „cel putin trei ocazii” cu un agent al serviciului de informatii externe rus, a precizat aceeasi sursa. In timpul a cel putin doua dintre aceste intalniri, „a furnizat informatii” despre universitate si „a primit bani in schimb”.

Nu au fost oferite mai multe detalii despre barbat sau despre universitatea germana unde lucra, procuratura precizand doar ca acesta era asistent stiintific „pentru o catedra tehnico-stiintifica”.

Au fost efectuate perchezitii la domiciliul si la locul de munca al acestuia, iar sambata a fost adus in fata unui judecator care a decis sa il aresteze preventiv.

Purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe de la Berlin nu a facut niciun comentariu in cadrul unei conferinte de presa, la solicitarea ziaristilor. Nici Moscova nu a reactionat imediat.

Relatiile dintre cele doua puteri sunt deja tensionate, in special din cauza problemei ucrainene si a acuzatiilor de spionaj cibernetic formulate la adresa Moscovei.

Dar mai presus de toate, incercarea de otravire a opozantului Alexei Navalnii din august anul trecut, pentru care Moscova este acuzata de Occident, este cea care a contribuit cel mai mult la deteriorarea relatiilor germano-ruse. Aflat in coma, Navalnii a fost transportat de urgenta la un spital din Berlin, iar medicii germani au diagnosticat otravirea cu un produs neurotoxic dezvoltat in scopuri militare in epoca sovietica.

La inceputul acestei primaveri, Italia a anuntat expulzarea a doi oficiali rusi dupa ce un ofiter de marina italian a fost prins in flagrant in timp ce ii inmana documente clasificate unui militar rus.

Mai multi diplomati rusi acuzati de spionaj au fost expulzati in ultimele luni din Bulgaria, Olanda, Austria, Franta si Republica Ceha. De fiecare data, Moscova a reactionat in mod simetric, denuntand in acelasi timp acuzatii nefondate si „rusofobe”.

Din februarie, justitia germana acuza un german ca a transmis Rusiei date despre camera deputatilor (Bundestag). Suspectul a lucrat pentru o companie insarcinata de mai multe ori de Bundestag sa efectueze verificari ale laptopurilor sale. El a fost pus sub acuzare de catre procuratura si urmeaza sa fie judecat, daca instanta competenta va da unda verde.

De asemenea, Rusia este acuzata de piraterie informatica pe scara larga care a vizat calculatoarele Bundestagului si biroul Angelei Merkel in 2015, precum si NATO si canalul de televiziune in limba franceza TV5 Monde.

Seful diplomatiei germane, Heiko Maas, a avertizat impotriva unor posibile tentative de dezinformare din partea Rusiei inainte de alegerile parlamentare de la sfarsitul lunii septembrie din Germania, pe care le-a calificat drept „complet inacceptabile”.

In pofida acestor relatii tensionate, Moscova si Berlinul continua sa isi apere controversatul proiect de gazoduct Nord Stream 2, care va lega cele doua tari, impotriva opozitiei Statelor Unite.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

9 ore ago

Europa, lovita de inundatii majore. Se anunta pagube considerabile

Regiuni din Germania, Belgia, Franta si Olanda au fost afectate sambata de inundatii in urma…

9 ore ago

BBC: Trecerea la masinile electrice ramane fara… curent?

O analiza a BBC constata ca vanzarile de masini electric ear trebui sa creasca, aceasta…

9 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

9 ore ago

Gantz, ultimatum pentru Netanyahu: Un plan post-razboi pana pe 8 iunie sau se va retrage din coalitie

Ministrul israelian fara portofoliu Benny Gantz i-a dat prim-ministrului Benjamin Netanyahu termen pana la 8…

9 ore ago