Serviciile secrete din UK anunta ce va fi imediat dupa invazie: FSB a primit ordin sa organizeze „lovituri de stat” in marile orase din Ucraina pentru a evita un razboi urban sangeros

externe

Marea Britanie crede ca puternica agentie de spionaj FSB a Rusiei a primit sarcina de a incerca sa organizeze lovituri de stat in marile orase din Ucraina imediat dupa ce Kremlinul va lansa invazia.

Potrivit evaluarii, in cazul unui atac, Rusia ar lovi mai intai obiective militare, apoi ar inconjura capitala Kiev si, eventual, alte orase importante, iar sabotorii FSB ar incerca apoi sa instaleze lideri pro-rusi in interiorul acestora.

Nu a fost prezentata nicio dovada clara pentru a justifica planul in doua etape, dar, cu toate acestea, este considerat de Marea Britanie ca fiind un scenariu major legat de invazie, care vizeaza o „schimbare de regim” in Ucraina. Rusia va incerca sa evite un razboi urban sangeros dupa ce isi va ataca vecinul, a relatat The Guardian.

Atat Marea Britanie, cat si SUA considera ca Rusia a adunat acum forta capabila sa invadeze Ucraina, dupa ce a masat peste 135.000 de soldati in jurul granitelor sale. Ministrul britanic al apararii, Ben Wallace, a declarat in weekend ca el crede ca un atac este acum „foarte probabil” si a intrerupt o vacanta in familie.

In ultimele saptamani, ambele tari occidentale au lansat o serie de avertismente bazate pe informatii cu privire la intentiile Rusiei fata de Ucraina, inclusiv faptul ca Kremlinul planuieste operatiuni „sub steag fals” ca pretext pentru invazie. De asemenea, un grup de cinci fosti politicieni ucraineni au fost recrutati pentru a participa la o lovitura de stat.

Patru dintre cei cinci politicieni sunt acum stabiliti la Moscova, ceea ce face ca legaturile lor cu Rusia sa fie de notorietate publica, in timp ce al cincilea, fostul deputat ucrainean Evhen Murayev, a declarat ca i s-a interzis accesul in Rusia si ca nu exista „nicio dovada publica” ca ar fi fost implicat.

Un plan similar, in mai multe etape, a fost evidentiat de tabloidul german Bild la inceputul acestei luni, bazat, potrivit acestuia, pe o sursa a serviciilor secrete straine. Ziarul a sustinut ca Rusia ar incerca sa numeasca un parlament pro-Kremlin si sa racoleze activisti ucraineni si liderii opozitiei.

In replica, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat ca Bild a „depasit toate limitele posibile ale moralitatii si eticii umane, autentice”.

Rusia neaga ca are planuri de a-si ataca vecinul de sud si a calificat avertismentele occidentale drept „isterie”. Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a incercat, de asemenea, sa minimalizeze probabilitatea unei invazii, spunand sambata: „In acest moment, cel mai mare dusman al poporului este panica”.

In Ucraina exista, de asemenea, scepticism cu privire la faptul ca ar fi posibila instalarea vreunei conduceri pro-ruse la Kiev si in celelalte orase mari ale tarii, chiar si in contextul unei incursiuni militare, avand in vedere ostilitatea publica larga fata de Moscova in tara.

Agentia de informatii ucraineana SBU si altele au expus in mod repetat dovezi ale interferentei FSB in tara de la inceputul razboiului cu Rusia in 2014. La sfarsitul anului trecut, SBU a declarat ca a descoperit un complot vizand introducerea ilegala de explozibili in tara din Crimeea ocupata de Rusia.

Zelenskiy a declarat la sfarsitul lunii noiembrie ca a fost descoperit un complot ce viza o lovitura de stat, despre care oficialii au adaugat ca era planificat de un ofiter FSB si de dezertori din ministerul de interne ucrainean care s-au mutat in Crimeea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: