externe

Serviciile secrete din UK despre esecul Rusiei in Ucraina: „Am vazut soldati rusi refuzand sa execute ordinele, sabotandu-si propriul echipament si chiar doborandu-si accidental propriul avion”

Presedintele rus Vladimir Putin a judecat gresit situatia din Ucraina, iar unii soldati rusi au refuzat sa execute ordinele, potrivit sefului agentiei britanice de informatii GCHQ.

Vorbind joi in Canberra, Australia, directorul GCHQ, Jeremy Fleming, a declarat: „Se pare din ce in ce mai mult ca Putin a judecat masiv gresit situatia. Este clar ca a judecat gresit rezistenta poporului ucrainean”.

Fleming a spus ca Putin a supraestimat capacitatile armatei ruse de a asigura o victorie rapida.

„Am vazut soldati rusi – lipsiti de arme si de moral – refuzand sa execute ordinele, sabotandu-si propriul echipament si chiar doborandu-si accidental propriul avion”, a spus el, fara a preciza cand sau unde au avut loc aceste evenimente, precizeaza CNN.

„Chiar daca noi credem ca consilierii lui Putin se tem sa-i spuna adevarul, ce se intampla in Ucraina, amploarea acestor erori de judecata trebuie sa fi devenit cat se poate de clare pentru Kremlin”, a mai spus el.

Fleming a mai spus ca Centrul National de Securitate Cibernetica al Marii Britanii a observat „o intentie sustinuta din partea Rusiei de a perturba sistemele guvernamentale si militare ucrainene” si a vazut indicatori care sugereaza ca actorii cibernetici ai Rusiei cauta tinte in tarile care se opun actiunilor Kremlinului.

Fleming a mai declarat ca este „clar” ca Rusia foloseste mercenari si luptatori straini pentru a-si sprijini fortele – inclusiv grupul Wagner.

„Grupul functioneaza ca o ramura din umbra a armatei ruse, oferind o negare implauzibila pentru operatiuni mai riscante”, a declarat Fleming, adaugand ca Wagner este acum pregatit sa trimita un numar mare de personal in Ucraina pentru a lupta de partea Rusiei.

„Ei cauta sa relocalizeze forte din alte conflicte si sa recruteze noi luptatori pentru a consolida numarul”, a spus el, „Acesti soldati vor fi probabil folositi ca si carne de tun pentru a incerca sa limiteze pierderile militare rusesti”.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

3 ore ago

Macron revine si subliniaza: „Nu exclud trimiterea de trupe occidentale in Ucraina. Ce securitate va mai exista pentru Romania, Moldova, Polonia daca Rusia va castiga in Ucraina?”

Presedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren in Ucraina,…

2 ore ago

Un nou atac devastator cu ATACMS lansat de Ucraina. Peste 100 de soldati rusi ar fi fost ucisi chiar pe poligonul de antrenament

Peste 100 de soldati rusi ar fi fost ucisi dupa ce un teren de antrenament…

2 ore ago

Franta depaseste (din nou) Marea Britanie in cursa investitiilor straine, pe fondul incetinirii cresterii economice in Europa

Franta a ramas cea mai atractiva destinatie din Europa pentru investitiile straine directe in 2023,…

2 ore ago

UE anunta un pachet de ajutor de 1 miliard de euro pentru Liban, in incercarea de a reduce fluxul de refugiati sirieni

Uniunea Europeana va oferi Libanului un ajutor financiar de 1 miliard de euro pe o…

2 ore ago