Serviciul de Informatii de la Chisinau vine cu precizari, dupa ce seful sau a declarat ca Rusia ar avea in plan invadarea tarii. Aflat la Chisinau, Bogdan Aurescu spune ca este putin probabil

externe

Afirmatia sefului Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) din Republica Moldova, potrivit caruia Federatia Rusa ar avea in plan sa invadeze tara la inceputul anului 2023, in functie de evolutiile razboiului din Ucraina, a facut valuri atat la Chisinau cat si in Romania.
Interpelat de presa, ministrul roman de externe Bogdan Aurescu, aflat la Chisinau, a spus ca este un scenariu pe care il considera putin probabil „in acest moment”, potrivit ziaruluideiasi.ro.

Directorul Serviciului de Informatii si Securitate, Alexandru Musteata, a spus intr-un interviu la TVR Moldova ca sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar incerca inclusiv o invazie terestra prin nordul Ucrainei catre Republica Moldova.

„Intrebarea nu este daca Federatia Rusa va face o noua ofensiva spre teritoriul Republicii Moldova, dar cand se va intampla acest lucru: fie la inceputul anului, ianuarie, februarie, fie mai tarziu, martie, aprilie. Dar, din informatia pe care o detinem noi, Federatia Rusa intentioneaza sa mearga mai departe. Avand scopul de a crea o jonctiune cu regiunea transnistreana, care este teritoriul Republicii Moldova, si atunci cu o claritate putem spune ca da, ei au intentia sa ajunga aici, sa se conecteze. Ce va urma ulterior, intentiile lor in raport cu Chisinaul, putem discuta, dar asta este un risc real si foarte inalt”, a afirmat Alexandru Musteata, citat de agora.md.

Seful Serviciului de Informatii si Securitate a mai spus ca cel mai mare depozit de munitii din Europa, cel de la Cobasna, din regiunea transnistreana, este securizat de rusi, la capacitate maxima, iar una dintre ipoteze este utilizarea acestor munitii intr-o posibila confruntare militara.

Bogdan Aurescu: “Rusia se afla in defensiva”

Aflat, luni, intr-o vizita in Republica Moldova, ministrul roman de externe a fost intrebat despre acest scenariu si a declarat ca nu are informatii ca in acest moment ar exista riscuri la adresa Republicii Moldova, subliniind ca situatia din teren in Ucraina arata, in prezent, ca Rusia se afla in defensiva.

„Dincolo de faptul ca nu speculez asupra unor situatii ipotetice niciodata, ceea ce pot sa vad in momentul de fata in situatia din teatrul de operatiuni din Ucraina este ca razboiul pe care Rusia il duce impotriva statului vecin este unul care nu are succes. Vedem Rusia in defensiva, vedem Ucraina intr-o pozitie destul de buna in teatrul de operatiuni. Prin urmare, nu cred in astfel de constructii, care sa puna in pericol in acest moment Republica Moldova. Daca va fi nevoie, sigur ca noi vom discuta despre masurile care trebuie sa fie luate, dar nu vreau sa speculez mai mult despre o situatie ipotetica si o declaratie pe care nu am vazut-o. Nu estimam in acest moment si nu am informatii cu privire la riscuri impotriva Republicii Moldova de acest gen”, a declarat seful diplomatiei romane.

Precizarile SIS

Ulterior, Serviciul de Informatii si Securitate a venit cu precizari, subliniind ca obiectivul Federatiei Ruse ar fi crearea unui coridor terestru pana in regiunea transnistreana, dar aplicarea acestui obiectiv depinde de situatia de pe frontul din Ucraina.

„In contextul declaratiilor dlui Alexandru Musteata, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securitatii nationale, in cadrul carora s-a facut referire si la analiza mai multor scenarii prin care Federatia Rusa ar incerca inclusiv o invazie terestra prin nordul Ucrainei, catre Republica Moldova, precizam ca directorul SIS a mentionat ca obiectivul Federatiei Ruse de a crea un coridor terestru pana in regiunea transnistreana este unul valabil si azi, iar o noua ofensiva a Federatiei Ruse spre aceasta directie ar putea avea loc in 2023. De asemenea, punerea in aplicare a acestora depinde de evolutiile razboiului din Ucraina. Solicitam respectuos reprezentantilor mass-media sa includa precizarea SIS in materialele publicate la acest subiect”, se arata in precizarile transmise de SIS.

Seful SIS face apel la calm

La randul sau, directorul Serviciului de Informatii si Securitate, Alexandru Mustetea, a avut o noua interventie, luni, la TVR Moldova si si-a clarificat propriile declaratii, aratand ca s-a referit la un obiectiv general al Federatiei Ruse de a inainta catre vestul Ucrainei si facand, totodata, un apel la calm: „In primul rand vreau sa fac un mic apel la calm catre cetateni, or azi a fost asa un mic val de discutii in societate, privind modul cum au fost interpretate declaratiile mele. (…) Federatia Rusa va incerca o noua ofensiva spre vest, ofensiva spre vest presupune ca au un obiectiv clar incotro sau cum vor sa continue lupta, acest obiectiv ei si l-au setat inca de pe 24 februarie, acest obiectiv nu a fost schimbat de atunci pana azi. Obiectivul Federatiei Ruse de a continua ofensiva spre vest pe tot teritoriul Ucrainei ramane valabil pentru ei. (…) Informatiile pe care le detine Serviciul de Informatii si securitate impreuna cu partenerii indica asupra faptului ca, in 2023, putem sa ne asteptam cu o probabilitate inalta la o noua ofensiva pe teritoriul Ucrainei spre vest”, a precizat seful SIS.

El a mai spus ca regiunea transnistreana ramane „un punct destul de calm” aratand ca, potrivit previziunilor, situatia va ramane stabila si in urmatoarele luni.

„Regiunea transnistreana ramane un punct destul de calm, avand in vedere situatia din regiune. Noi monitorizam foarte atent, exista dialog pe platforma Biroului Politici de Reintegrare, unde se discuta diferite aspecte, vedem si un contract de livrare a energiei electrice, care s-a semnat. Deci, intre ambele maluri exista dialog, asta e important, in solutionarea unui conflict trebuie sa existe dialog. De aceea, din punctul nostru de vedere, analiza noastra arata ca in Transnistria, chiar daca sunt prezente trupe militare ruse, stationate ilegal acolo, situatia ramane destul de calma la acest moment si previziunea noastra e ca asa va fi pe cateva luni inainte”, a declarat directorul Serviciului de Informatii si Securitate, Alexandru Musteata, citat de agora.md.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: