Serviciul secret din Moldova anunta tentative de lovitura de stat: „Vedem multe tentative de destabilizare, de altercatii cu politia, de provocare la adresa politiei”

news

Analizele efectuate de Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) constata existenta unor indicii privind tentative de destabilizare in Republica Moldova, a declarat seful institutiei, Alexandru Musteata, intr-o emisiune la Radio Moldova, transmite marti NewMaker.md.

Cu toate acestea, a precizat el, nu exista temei de a intrerupe protestele antiguvernamentale care au loc in ultimele saptamani, intrucat dreptul cetateanului de a protesta trebuie respectat.

„Sesizam ca avem tentative de destabilizare a situatiei pe plan politic. Se incearca tot mai mult promovarea anumitor idei si entitati care au scopul de a distorsiona situatia social-politica din tara, de a schimba guvernarea”, a mentionat luni seara Musteata, subliniind ca institutia pe care o conduce, impreuna cu politia, monitorizeaza situatia pentru a nu permite o eventuala lovitura de stat sau o destabilizare ce ar putea duce la „schimbarea prin violenta a guvernarii”.

Seful SIS a spus ca la inceputul protestelor in Chisinau, oamenii manifestau pasnic, insa in ultima perioada in posesia manifestantilor au fost descoperite obiecte periculoase.

„Este dreptul cetateanului sa protesteze, acesta trebuie respectat. Daca ne uitam in retrospectiva, in primele saptamani oamenii protestau si plecau acasa. Apoi am inceput sa vedem si noi, si politia mai multe tentative de destabilizare, de altercatii cu politia, de provocare la adresa politiei”, a declarat directorul SIS.

Printre riscurile de securitate, Alexandru Musteata a subliniat problema dezinformarii, indicand ca sunt diseminate tot mai multe stiri false.

„Spatiul informational este invadat de informatii false care au ca scop sa distraga atentia, sa informeze gresit, sa creeze panica in societate”, a spus el.

Din 18 septembrie, Partidul Sor desfasoara proteste in centrul Chisinaului. Formatiunea condusa de deputatul cercetat penal pentru acte de coruptie Ilan Sor cere demisia presedintei Maia Sandu si guvernului sau. Anterior, manifestatiei i s-au alaturat atat reprezentanti ai Partidului Comunistilor din Republica Moldova, cat si liderul Partidului ‘Acasa Construim Europa’, Gheorghe Cavcaliuc.

Citeste si: Chisinaul scoate in afara legii partidul rusofon „SOR”: „Acest partid promoveaza interesele unui stat strain, ceea ce inseamna ca actioneaza impotriva suveranitatii si independentei tarii”

La 6 noiembrie, la Chisinau a avut loc a opta duminica de proteste. In urma manifestatiei, politia a anuntat ca au fost inregistrate numeroase provocari la adresa structurilor de forta si actiuni cu scop de destabilizare.

Oamenii legii au declarat ca, in multime, au fost depistate persoane care instigau la dezordine si periclitarea securitatii publice, persoane sub influenta alcoolului, cu comportament dubios, cu antecedente penale si cu obiecte periculoase la ele. Prin urmare, 65 dintre acestea au fost conduse la sediile politiei pentru identificare si documentare, printre care patru minori.

La sfarsitul lunii octombrie, in cadrul unei investigatii efectuate de RISE Moldova se mentiona ca protestele din centrul orasului Chisinau, organizate de partidul Sor, sunt de fapt gestionate de un grup de ofiteri din cadrul Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB). Reprezentanti ai formatiunii sustin inca ca „singurii lor stapani sunt cetateni ai Republicii Moldova”, iar investigatia jurnalistica se bazeaza pe insinuari, potrivit NewsMaker.md.

Ministrul de interne moldovean Ana Revenco nu a exclus recent ca provocarile ar putea creste in intensitate in perioada urmatoare in Republica Moldova.

La 4 noiembrie, politia moldoveana a intreprins perchezitii la reprezentanti ai Partidului Sor. Procurorii au declarat ca perchezitiile au avut loc intr-un dosar privind pregatirea unor dezordini in masa, in perioada 18 septembrie-16 octombrie. Potrivit lor, mai multe persoane, intre care tineri cu alura atletica, avand si cazier, au fost adusi la Chisinau din diferite colturi ale republicii la proteste pentru a instiga la violente si comiterea de infractiuni si ilegalitati.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: