Sevil Shhaideh, achitata definitiv in dosarul Belina. Toti inculpatii au scapat, in frunte cu presedintele CJ Teleorman, Ionut Gadea

politica

Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltarii, a fost achitata definitiv marti de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul „Belina” in care era acuzata de abuz in serviciu.

CAB a mentinut decizia de achitare aplicata in aprilie 2022 de Tribunalul Bucuresti, fiind modificat doar temeiul in baza caruia a fost adoptata aceasta decizie, respectiv daca la tribunal a fost invocat art. 16 alin. 1 lit. b) din Codul de procedura penala (fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege), la Curtea de Apel a fost aplicat art. 16 alin. 1 lit. a) Cpp (fapta nu exista).

Decizii definitive de achitare au primit si ceilalti inculpati din dosar: presedintele CJ Teleorman, Adrian Ionut Gadea; Ionela Stoian (fosta Vasile), director in cadrul MDRAP la data faptelor; Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria si Rodica Gusa – asistent registrator la acelasi birou.

De asemenea, judecatorii au dispus ridicarea masurilor asiguratorii instituite fata de acestia.

Procurorii DNA sustineau ca, in anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din insula Belina si bratul Pavel, situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman, iar, dupa doar cateva zile, cele doua proprietati, cu suprafata de 278,78 de hectare si, respectiv, 45 de hectare, au fost inchiriate tot ilegal unei firme private, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptata HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost incalcate o serie de dispozitii legale.

Insula Belina a fost inchiriata de firma Tel Drum, controlata de Liviu Dragnea, subliniaza Agerpres.

Pe insula au fost ridicate mai multe constructii, intre care doua imobile, un foisor, pontoane, dar si o suprafata betonata de mari dimensiuni, care ar fost folosita pe post heliport.

De altfel, in timpul procesului, un pilot a relatat ca l-a transportat de mai multe ori pe fostul lider al PSD Liviu Dragnea cu un elicopter pe Insula Belina.

„Am efectuat zboruri cu elicopterul pe Insula Belina. Eu nu stiam atunci ca este o insula, mai degraba era un teren neamenajat. Am fost de cinci – sase ori. La primul zbor am mers cu proprietarul elicopterului si am observat ca era o zona salbatica, cu vegetatie inalta. El a facut demersuri pentru a se construi o platforma de aterizare. L-am transportat pe insula pe domnul Dragnea, dar si alte persoane, intre care pot mentiona pe domnul Adrian, care lucra la SPP, apoi era consilier. Tineam legatura cu Adrian, au fost ocazii cand plecam de la Baneasa si acolo nu intra oricine. (…) Aceste zboruri au avut loc in 2016 – 2017, in campania electorala. Il lasam pe domnul Dragnea pe insula si dura o perioada pana cand il luam. Platforma respectiva a fost construita special pentru a ateriza cu elicopterul. Discutia a fost sa se curete locul si a fost construita acea platforma. Prima data am vazut ca vegetatia era foarte inalta si apoi ni s-a spus sa aterizam pe acea platforma. (…) Sigur nu faceam transport de agrement propriu, totul avea legatura cu Liviu Dragnea”, declara pilotul, in martie 2020.

Potrivit anchetatorilor, insula Belina si bratul Pavel, fiind situate in albia minora a Dunarii, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii si al Constitutiei, astfel ca nu puteau fi trecute in proprietatea unui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege.

„Concret, in perioada 23 septembrie – decembrie 2013, in calitate de secretar de stat, inculpata Sevil Shhaideh a initiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare si a prezentat Guvernului pentru aprobare un proiect de hotarare (ce se va numi HG 943/2013), precum si nota de fundamentare pe care a semnat-o, in calitate de initiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor parti din insula Belina si bratul Pavel catre domeniul public al judetului Teleorman si administrarea Consiliului Judetean Teleorman. Aceasta – in conditiile in care inculpata cunostea ca in acest mod intocmeste acte care incalca o serie de dispozitii legale”, preciza DNA.

Conform procurorilor, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei, pe parcursul circuitului de avizare, formulasera deja observatii prin care semnalau ca exista aspecte de nelegalitate in ceea ce priveste transferul, aspecte ce au fost ignorate.

Procurorii mai sustineau ca Ionela Stoian (fosta Vasile), in calitate de director la MDRAP – Directia Juridica, Relatia cu Parlamentul si Relatii Internationale, a sprijinit demersurile nelegale, intrucat nu a intocmit note referitoare la observatiile pe care le-au facut cele doua ministere avizatoare (Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor Publice), nu a respectat reglementarile privind circuitul de avizare si a contribuit la crearea unei reprezentari false acelorasi ministere cu privire la contactele de inchiriere deja existente.

„De mentionat ca, anterior acestor demersuri, suprafete din insula Belina si bratul Pavel fusesera inchiriate prin contracte unei firme private si unei persoane. Pentru a nu atrage atentia administratiei publice centrale cu privire la existenta unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina si bratul Pavel, s-a dorit obtinerea unor extrase de carte funciara ‘curate’, in care sa nu apara contractele de inchiriere avand ca parti Administratia Apele Romane si aceasta societate comerciala”, explica DNA.

Potrivit anchetatorilor, aceasta activitate a fost coordonata de Adrian Ionut Gadea, presedinte al CJ Teleorman, care a solicitat Administratiei Nationale „Apele Romane” avizarea favorabila a transferului, a ignorat existenta extraselor de carte funciara care contineau sarcinile firmei private, a coordonat inlocuirea acestora cu niste extrase de carte funciara noi care nu mai prevedeau contractele de inchiriere si si-a insusit prin semnatura proiectul de nota de fundamentare in care era trecut, necorespunzator adevarului, ca imobilele nu sunt grevate de sarcini.

„Sub pretextul indreptarii unei erori materiale, inculpatele Gheorghiu Mariana Sanda si Gusa Rodica, in calitate de registratori, cu incalcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul civil, au intocmit si semnat acte pe baza carora sa fie radiate notarile privind incheierea contractelor de inchiriere cu acea firma privata”, preciza DNA.

In plus, Adrian Gadea era acuzat ca a promovat un proiect de hotarare de consiliu judetean privind transferul insulei Belina si bratului Pavel in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman si a initiat un proiect de hotarare de guvern retinand legalitatea proiectului cu caracter individual ce va deveni HG 943/2013, desi avea cunostinta despre incalcarea dispozitiilor legale care reglementeaza normele de tehnica legislativa. Tot el a trimis neoficial catre MDRAP documente emanand de la CJ Teleorman in forma de proiect, unele nesemnate, in lipsa adoptarii unei hotarari de consiliu judetean.

„In cursul lunii ianuarie 2014, dupa adoptarea HG 943/2013 prin care se consfintea trecerea insulei Belina si a bratului Pavel in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean, in calitate de presedinte al CJ Teleorman, inculpatul Gadea Adrian Ionut a facut demersuri astfel incat, pe baza HG 943/2013, sa creeze posibilitatea incheierii a trei contracte de inchiriere intre CJ Teleorman, pe de o parte, si o societate comerciala si o alta persoana, pe de alta parte. Contractele, avand ca obiect parti din insula Belina si bratul Pavel al fluviului Dunarea (in suprafata totala de 80 ha), au fost incheiate pe o perioada de 10 ani, fara organizarea unei licitatii si fara initierea si parcurgerea procedurii de emitere a unei hotarari de consiliu judetean”, afirma DNA.

Din ancheta a reiesit ca, in urma faptelor savarsite de Sevil Shhaideh, Adrian Gadea si Ionela Stoian, a fost cauzat statului roman un prejudiciu de 3.237.800 de lei, reprezentand valoarea totala a celor doua bunuri imobile iesite din patrimoniul sau, la care se adauga 248.126,334 lei reprezentand echivalentul a 50% din suma provenita din cele trei contracte de inchiriere, care trebuia incasata de bugetul de stat in perioada 16 ianuarie 2014 – 23 aprilie 2018.

Procurorii au mai identificat un prejudiciu produs Administratiei Nationale ”Apele Romane” in valoare de 248.126 lei, echivalent cu 50% din suma provenita din cele trei contracte de inchiriere care trebuia incasata de aceasta institutie in calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor.

„Corelativ, judetul Teleorman a obtinut un folos patrimonial de 3.237.800 lei, cat reprezinta valoarea totala a celor doua bunuri imobile intrate in patrimoniul lui si un folos patrimonial in cuantum de 496.252,668 lei, echivalentul sumei provenind din contractele de inchiriere, sarcini ale imobilelor”, mentiona DNA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: