Si-au taiat singuri craca. Slugarnicia fata de PSD a sefilor Sectiei Speciale determina actiuni hotarate ale Parchetului General

news

Parchetul General a solicitat luni unui complet de cinci judecatori de la Instanta suprema sa amane discutarea cererii Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ) de retragere a apelului in dosarul lui Viorel Hrebenciuc, sustinand ca este in derulare un control al procurorului general in acest caz.

De asemenea, procurorul de sedinta a solicitat sesizarea Curtii Constitutionale cu o exceptie de neconstitutionalitate a prevederilor art. 88 ind. 8 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, care se refera la competenta sefului SIIJ de a retrage o cale de atac, informeaza Agerpres.

Procurorul sef al SIIJ, Gheorghe Stan, a trimis luni la ICCJ o adresa prin care anunta ca retrage apelul in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri in care sunt judecati Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam si Tudor Chiuariu.

Procurorul de sedinta, care provine de la Parchetul General, a cerut amanarea discutarii retragerii apelului, declarand ca este nevoie ca procurorul general sa isi dea acordul.

„Va solicit sa amanati orice discutie cu privire la adresa pe care procurorul sef al SIIJ a trimis-o in instanta. Procurorul sef al SIIJ este subordonat procurorului general, iar procurorul general nu a luat o decizie cu privire la retragerea acestui apel. Decizia sefului SIIJ a fost una intempestiva. Eu am aflat de la un avocat, astazi, in sala de judecata. Procurorul general efectueaza un control ierarhic si se verifica atitudinea procurorului sef al SIIJ. In adresa, numarul dosarului este indicat gresit. Dosarul nu poate fi identificat. Aceasta adresa este supusa verificarii. Apelul in acest dosar a fost declarat de catre un procuror DNA, iar procurorul ierarhic superior al acestuia este seful DNA si procurorul general, nu seful SIIJ. Procurorul sef al SIIJ nu participa la judecarea caii de atac si nu are de unde sa stie problemele care se discuta”, a spus procurorul de sedinta.

Acesta a mai solicitat sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea art. 88 indice 8 din Legea 304/2004, care ar intra in contradictie cu art. 131 si 132 din Constitutie.

Completul format din cinci judecatori s-a retras si urmeaza sa ia o decizie daca admite cererea SIIJ de retragere a apelului.

In acest dosar, ancheta a fost realizata de catre DNA, care a obtinut in prima instanta condamnarea unor inculpati, printre care Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam.

DNA a atacat decizia si a trimis la Instanta suprema motivele de apel, insa, intre timp, a fost infiintata SIIJ, care a preluat toate dosarele in care sunt implicati magistrati (judecatori si procurori). In aceasta categorie intra si dosarul retrocedarilor, unde inculpati sunt doi judecatori – Lorand Andras Ordog si Anca Roxana Adam.

Daca instanta admite retragerea apelului, procesul nu va mai continua fata de inculpatii achitati in prima instanta, printre care fostul ministru Tudor Chiuariu si Adam Craciunescu (directorul general Romsilva), insa raman de judecat apelurile declarate de persoanele condamnate.

Pe 9 mai 2018, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la 2 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, dupa ce si-a recunoscut faptele in fata judecatorilor si a povestit ca a acceptat sa intervina pe langa functionarii unor institutii din Bacau pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza sa intre in posesia a 43.000 de hectare de padure. In schimbul interventiei, Hrebenciuc urma sa primeasca 12.000 de hectare, prin incheierea unui act aditional pe numele fiului sau.

In acelasi dosar, fostul deputat Ioan Adam a primit 2 ani de inchisoare cu executare, iar Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, 2 ani cu suspendare.

De asemenea, Anca Roxana Adam (sotia deputatului Ioan Adam, judecatoare la Tribunalul Brasov) a primit 2 ani de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la cumparare de influenta.

Totodata, Lorand Andras Ordog, judecator in cadrul Tribunalului Covasna, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare, iar Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedarii) – tot la 3 ani de inchisoare cu executare.

Fostul ministru Tudor Chiuariu si Adam Craciunescu (directorul general Romsilva) au fost achitati pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, spalarea banilor, respectiv constituire a unui grup infractional organizat si abuz in serviciu.

Dosarul retrocedarilor a fost trimis in instanta in ianuarie 2015, procesul avand peste 60 de termene de judecata. In octombrie 2015, Viorel si Andrei Hrebenciuc, dar si fostul deputat Ioan Adam si-au recunoscut vinovatia, solicitand sa fie judecati prin procedura simplificata.

Acuzatiile din dosar se refera la retrocedarea ilegala a 43.227 hectare de teren forestier in judetul Bacau in favoarea lui Paltin Sturdza si in defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA in acest caz se ridica la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentand contravaloarea terenului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: