Si Coreea de Nord cauta razboi. A inceput sa isi testeze „racheta-monstru” Hwasong-17. Racheta poate lansa focoase nucleare asupra unor tinte diferite

externe

kim jong un, coreea de nord

Coreea de Nord a inceput sa testeze cel mai mare sistem de rachete balistice intercontinentale (ICBM) de pana acum, spun oficialii americani si sud-coreeni, si ar putea efectua in curand o lansare completa de ICBM pentru prima data din 2017, anunta Reuters.

Oficialii de la Seul si Washington spun ca lansarile din 27 februarie si 5 martie au implicat sistemul ICBM Hwasong-17, desi nu au testat intreaga sa capacitate sau raza de actiune.

Coreea de Nord nu a dezvaluit ce tipuri de rachete au fost folosite in aceste lansari, dar a spus ca au testat componente ale unui sistem de dezvoltare a unui satelit de spionaj.

Iata ce se stie despre ceea ce analistii au numit-o drept „racheta monstru”:

Coreea de Nord a dezvaluit pentru prima data aceasta racheta balistica intercontinentala inedita in cadrul unei parade militare fara precedent in octombrie 2020, analistii observand ca aceasta parea „considerabil mai mare” decat ultima racheta balistica intercontinentala noua a Coreei de Nord, Hwasong-15, care a fost testata in noiembrie 2017.

Noua racheta a fost expusa a doua oara la o expozitie de aparare din Phenian in octombrie 2021. Dupa ce au examinat fotografii ale exponatului, analistii au concluzionat ca denumirea oficiala a acestui ICBM de mari dimensiuni este cel mai probabil „Hwasong-17”, nu Hwasong-16.

Nu este clar daca testele din 27 februarie si 5 martie au folosit integral sau partial racheta cu doua trepte. Unii analisti spun ca testele ar fi putut implica doar o singura etapa.

Hwasong-17, care a fost prezentata pe un vehicul de transport cu 11 axe, ar fi una dintre cele mai mari rachete ICBM mobile pe sosea din lume daca va deveni operationala.

Diametrul sau este estimat intre 2,4 si 2,5 metri, iar masa sa totala, atunci cand este complet alimentata, este probabil undeva intre 80.000 si 110.000 kg, potrivit 38 North, un program cu sediul in SUA care monitorizeaza Coreea de Nord.

Dimensiunile mari ale Hwasong-17 i-au determinat pe analisti sa speculeze ca va fi proiectata pentru a transporta mai multe focoase si momeli pentru a penetra mai bine sistemele de aparare antiracheta. Unii observatori au declarat ca tehnologia prin satelit pe care Coreea de Nord a afirmat ca a testat-o in cele doua lansari ar putea fi, de asemenea, utilizata pentru un sistem MIRV (multiple independently targetable reentry vehicle), care ar putea permite unei singure rachete sa lanseze focoase nucleare asupra unor tinte diferite.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: