„Si daca a spus presedintele Iohannis, ce spune nu face parte din Biblie”. O noua reactie obraznica a lui Tudorel Toader, ministrul borfasilor

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a avut o reactie sfidatoare la adresa presedintelui Iohannis, dupa ce acesta a sugerat ca decizia CCR legata de Kovesi afecteaza indepedenta procurorilor.

„Si daca a spus presedintele Klaus Iohannis, ce spune nu face parte din Biblie. Este presedintele republicii, nici el, nici eu nu ne pricepem la toate”, a declarat, marti, Tudorel Toader.

El a negat ca prin decizia CCR privind revocarea lui Kovesi este afectata independenta procurorilor.

„Nu poate un ministru sa intrebe ce se intampla in dosar. Precouparea asta nu are nicio acoperire. Independenta procurorului nu este afectata”, a sustinut ministrul Justitiei.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca nu se pronunta in privinta revocarii sefei DNA decat dupa ce va primi motivarea CCR si o va citi cu foarte mare atentie. El a precizat insa ca ia in calcul sa respecte statul de drept, sa il intareasca, sa aiba grija ca procurorii sa ramana independenti, cu respectarea Constitutiei, subliniind ca articolul din legea fundamentala care spune ca procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei nu poate insemna sub nicio forma in subordinea acestuia.

”Asa cum am spus, astept motivarea Curtii, pe care o vom citi pana o intelegem sau pana intelegem ceva din ea, dupa care voi comunica ce trebuie facut sau ce voi face eu mai exact. Insa, la momentul acesta, pot sa va spun doua-trei lucruri care tin evident de aceasta tema”, le-a spus presedintele jurnalistilor.

Klaus Iohannis a mentionat ca decizia CCR aparent vorbeste doar despre o chestiune foarte concreta, de revocare sau nerevocare a procurorului-sef DNA.

”In realitate insa sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse in discutie si care merita discutate. Bunaoara, statutul procurorilor. Eu personal sunt convins si voi actiona in consecinta, evident, ca procurorii trebuie sa fie independenti, procurorii in niciun caz nu trebuie sa fie controlati politic, procurorii nu pot fi in subordinea unui politician, fie el si ministru. In consecinta, orice am face noi in Romania ca stat trebuie sa se asigure independenta procurorilor pentru a garanta in definitiv o justitie independenta”, a subliniat seful statului.

Presedintele a precizat ca, intr-adevar, in Constitutie este un articol care spune ca procurorii functioneaza sub autoritatea ministrului Justitiei.

”Eu inteleg acest lucru in felul urmator: ministrul are sau cel putin ar trebui sa aiba o autoritate in domeniu si sa foloseasca aceasta autoritate pentru a apara independenta procurorilor, pentru a-i apara chiar pe procurori in dezbaterea publica, fiindca munca procurorilor este extrem de dificila. Deci, autoritatea ministrului ar trebui sa fie orientata spre inlesnirea muncii procurorilor. In absolut niciun caz autoritatea ministrului din articolul din Constitutie nu inseamna si nu poate sa insemne ca procurorii sunt in subordinea ministrului. Deci, oricine si orice ar spune nu-i poate plasa pe procurori in subordinea unui politician”, a afirmat presedintele Iohannis.

Intrebat daca ia in calcul sa nu dea curs unei decizii a Curtii Constitutionale, Klaus Iohannis a replicat: ”Eu iau in calcul sa respect statul de drept din Romania, sa-l intaresc, sa am grija atata cat pot sa ramana procurorii independenti, cu respectarea evident a Constitutiei”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: