Si Kargazstan se rupe de Moscova. Interzice afisarea simbolului „Z”: „Poate incita la ostilitate intre etnii”

externe

Serviciile de securitate din Kargazstan i-au avertizat joi pe locuitorii tarii ca se expun la masuri punitive daca afiseaza un simbol de sustinere a invaziei Rusiei din Ucraina, semn al ingrijorarii pe care aceasta o provoaca in Asia Centrala, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Puternicul comitet de securitate nationala a facut presiuni asupra organizatiilor care inchiriaza uniforme inaintea unei defilari militare care va celebra victoria sovietica impotriva nazistilor in 1945 sa nu cumva sa apara litera „Z”, care figureaza pe blindatele rusesti din Ucraina si care a devenit principalul simbol de sustinere a invaziei.

Afisarea acestui simbol „poate incita la ostilitate intre etnii”, ceea ce poate duce la urmarire judiciara in Kargazstan, a precizat comitetul intr-un comunicat, facand apel in consecinta la cetateni sa nu afiseze litera „Z” in timpul defilarii militare de la 9 mai.

Simbolul „Z” a devenit tot mai vizibil in spatiul public din Rusia, precum si in anumite tari din fosta Uniune Sovietica, precum Kargazstan, fiind afisat pe masini, haine sau zidurile anumitor cladiri.

Desi nu s-au realizat sondaje, invadarea Ucrainei de catre Rusia pare sa fi divizat opinia publica in tarile din Asia Centrala, precum Kargazstan sau tara vecina Kazahstan, unde exista importante minoritati ruse.

Niciuna dintre cele cinci foste republici sovietice nu a criticat Moscova, care reprezinta pentru ele un important partener comercial si militar.

Insa Kazahstanul, tara cea mai bogata din regiune cu o importanta minoritate rusa, a anuntat ca nu va organiza o parada militara in mai, invocand un cost economic prea ridicat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: