Si Lituania se teme ca va fi invadata de trupele Rusiei: „Consideram intrarea fortelor militare rusesti in Belarus o amenintare directa si mai mare la adresa Lituaniei”

externe

Trupele rusesti care sosesc in Belarus pentru ceea ce Moscova si Misnk spun ca vor fi exercitii militare comune reprezinta o amenintare directa la adresa Lituaniei, a declarat ministrul Apararii din aceasta tara membra NATO, Arvydas Anusauskas, citat de Reuters.

„In situatia actuala, consideram intrarea fortelor militare rusesti in Belarus nu doar ca un factor destabilizator al situatiei de securitate, ci si ca o amenintare directa si mai mare la adresa Lituaniei”, a scris acesta pe Facebook.

Un inalt demnitar din Departamentul de Stat american a declarat marti ca Washingtonul este ingrijorat de un proiect de reforma constitutionala in Belarus ce ar permite desfasurarea de arme nucleare rusesti pe teritoriul acestei tari care se invecineaza cu Ucraina si Polonia.

In plus, exercitiile militare ruso-belaruse anuntate marti de Minsk „sunt mult peste norma” si ar putea prevesti o prezenta militara permanenta a Rusiei in fosta republica sovietica care a ramas unul din cei mai apropiati aliati ai Moscovei, potrivit oficialitatii americane.

Deplasarile de trupe ruse in apropierea frontierei cu Ucraina au determinat Occidentul sa se teama ca Rusia planifica o invazie.

Concentrarea de trupe in apropiere de frontiera Ucrainei ii permite presedintelui rus Vladimir Putin sa dea un ordin de atac care sa fie executat foarte rapid, a declarat miercuri secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat intr-o vizita la Kiev.

El a adaugat ca spera ca Rusia sa urmeze o cale diplomatica si pasnica la intalnirea pe care o va avea saptamana aceasta la Geneva cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, pentru a detensiona criza legata de Ucraina, transmite Reuters.

„Stim ca exista planuri de intarire a fortei (ruse – n. red.) respective, cu un preaviz foarte scurt, pentru a actiona mai agresiv impotriva Ucrainei”, a spus Blinken in fata unor diplomati, la ambasada americana de la Kiev.

Mai mult despre:

Comentarii: