Si mai multi bani publici pentru Chirieac si Voiculescu. PSD a modificat in Parlament ordonanta „Bani pentru presa”

news

Majoritatea PSD din Camera Deputatilor a modificat, marti, Ordonanta de Urgenta 63/2020 prin care Guvernul a alocat 200 de milioane de lei (circa 40 de milioane de euro) catre presa din Romania. Televiziunile si publicatiile vor primi si mai multi bani.

Bugetul alocat presei a fost marit cu 10 milioane de euro, anunta Pagina de Media. Inainte era 40 de milioane de euro TVA inclus, acum sunt 40 de milioane de euro fara TVA. Modificarea a fost votata de PSD, care acum o luna critica ordonanta pentru presa, sustinand ca guvernul ii cumpara pe jurnalisti. PSD a modificat astazi ordonanta astfel incat televiziunile si site-urile sa primeasca si mai multi bani publici.

In plus, campania se prelungeste pana la sfarsitul anului (31 decembrie 2020). De asemene, se prevede ca si anul viitor trusturile de presa ar putea sa primeasca bani „in functie de necesitatile de informare publica in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea COVID-19 si de necesitatile de promovare a produselor si serviciilor romanesti pentru reluarea activitatii economice”.

Posturile de televiziune au iesit din noua formula a ordonantei cu un pret mai mare pe punctul de audienta: 570 de lei este punctul de audienta, fata de 450 de lei in varianta Guvernului.

Si publicatiile online vor primi mai multi bani.  Pragul maxim pentru un site a fost marit la 200.000 de lei pe luna. Pana acum era de 150.000 de lei.

Banii se vor acorda pentru intreaga presa, fiind incluse si publicatiile care deja beneficiaza de bani publici prin contracte cu primarii PSD din Bucuresti. Un exemplu in acest sens sunt site-urile DC News (patronat de Bogdan Chirieac) si stiripesurse.ro (patronat de Iosif Buble, sotul deputatului PSD Diana Tusa).

Astfel, aceste siteuri vor putea incasa cate 40.000 de euro pe luna pana la sfarsitul anului, adica inca cate 200.000 de euro.

Bogdan Chirieac s-a inscris cu cinci site-uri pentru a accesa banii de la guvern, astfel incat pana la sfarsitul anului ar putea ajunge la peste 500.000 de euro. Site-urile controlate de Chirieac sunt: DC News, Stiri Diaspora, DC Medical, DC Business, Defense Romania.

Pentru cele patru luni de campanie, prevazute in OUG 63/2020, Chirieac urma sa incaseze 224.000 de uro. PSD a modificat OUG, astfel incat campania va dura inca trei luni, prin urmare suma se va dubla, mai ales ca a fost crescut pragul la 40.000 euro/lunar.

Citeste si: Bani pentru presa. Trustul lui Voiculescu incaseaza cei mai multi bani de la Guvern in cadrul campaniei „de informare publica”

Aktual24.ro va functiona in continuare fara bani publici

Publicatia aktual24.ro anunta ca va functiona in continuare fara niciun leu din bani publici. De la infiintarea sa, in urma cu cinci ani, de catre jurnalistul Ovidiu Albu, aktual24.ro nu a beneficiat de niciun contract pe bani publici, nu a derulat campanii platite de Primaria Generala sau de primariile de sector din Bucuresti sau de alta institutie/companie de stat precum o fac numeroase alte publicatii online. Reclamele care apar pe site, cea mai mare parte fiind afisate prin intermediul unor platforme specializate precum Google Adsense sau Teads, sunt singura sursa de finantare a publicatiei aktual24.ro.

Mai mult despre: ,

Comentarii: