„Si PSD este responsabil”. Fost ministru al Justitiei explica impactul deciziei SUA in cazul lui Liviu Dragnea

news

Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei, afirma ca interdictia aplica lui Liviu Dragnea de a intra in SUA ar trebui sa aiba un impact „moral” si asupra PSD. „Priveste aceasta desemnare numai pe Liviu Dragnea? Legal vorbind da, moral nicidecum”, arata Pruna.

„Liviu Dragnea si copiii sai sunt desemnati public de Departamentul de Stat american ca persoane care nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite. Non grata.

E o stire grava. Intai, ca sa intelegem contextul, astfel de desemnari se fac in temeiul legii americane pentru persoane implicate in acte de coruptie sau incalcari grave ale drepturilor omului.

Dragnea e desemnat pentru coruptie. Si se afla intr-o companie “selecta” – au mai fost desemnati in ultimul an cetateni sauditi care au contribuit la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, seful unei agentii de informatii din Sudan.

Priveste aceasta desemnare numai pe Liviu Dragnea? Legal vorbind da, moral nicidecum. Responsabili sunt partidul PSD care a dus politica din Romania la cel mai jos nivel cu putinta, toata coalitia PSD/ALDE si toti cei care institutional au pus umarul la o guvernare facuta in baza unui program conceput de Dragnea – inclusiv in Parlament unde cereri de ridicare a imunitatii pentru acte de coruptie la Belina de exemplu s-au lovit de un zid de protectie. Caci Parlamentul in asta a fost transformat: in scut pentru cei din fami(g)lie. Politic vorbind, premierul Dancila mai are un motiv sa isi dea demisia. Va rezista insa, surda la orice astfel de cerere.

Tot politic vorbind, e o lectie si pentru zonele frecventabile din politica noastra, in care se exprima tot mai des pareri cum ca vorbim prea mult de stat de drept, de lupta impotriva coruptiei. Iata ca nu, spune aliatul nostru strategic. Asa spune si Comisia Europeana care mentine mecanismul de cooperare si verificare. Asa spun GRECO, Comisia de la Venetia.

Morala: sa nu fim populisti in politica, vremurile sunt prea grave. Si daca ne dam de-a dura cu populismul spre alegeri anticipate sau nu, s-ar putea sa pierdem interesul general din vedere. Interesul general e stat de drept functional si o tara curata. Fara asta nu exista investitii, sanatate, scoala, o viata normala. A reflecta cand se scriu programele politice pentru viitoarele alegeri”, a scris Raluca Pruna pe Facebook.

Liviu Dragnea a primit interdictie de intrare in SUA, pentru implicare in actiuni de ”coruptie semnificativa”, a anuntat joi intr-un comunicat Departamentul de Stat al SUA.

Interdictia este valabila si pentru cei doi copii ai sai, Valentin Stefan Dragnea si Maria Alexandra Dragnea.

Potrivit dispozitiilor aplicabile ”in cazurile in care secretarul de stat are informatii credibile conform carora oficiali ai unor guverne straine au fost implicati in (fapte de) coruptie semnificativa, aceste persoane si membrii lor de familie nu sunt eligibili pentru intrare in SUA”, motiveaza Departamentul american de Stat aceasta decizie.

”Legea solicita de asemenea secretarului de stat sa desemneze public sau privat oficialii in astfel de situatii si pe membrii lor de familie”, mai precizeaza comunicatul.

”Actiunea de astazi transmite un semnal puternic ca SUA sunt angajate in combaterea coruptiei si in sprijinirea statului de drept in Romania”, se mentioneaza in incheiere.

Mai mult despre: ,


Comentarii: